Ga naar de inhoud

Microsoft Dynamics NAV: cloud versus eigen beheer

De implementatie van Dynamics NAV stelt jou als ondernemer voor een belangrijke keuze. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eigen ‘on-premise’ implementatie. Maar met Dynamics NAV heeft u ook de mogelijkheid uw ERP volledig in de Cloud te realiseren. Kies je voor cloud of eigen beheer? Welke overwegingen komen daarbij kijken en wat is in jouw geval de optimale keuze? We zetten wat zaken op een rijtje.

De voordelen van de CloudCloud ERP Dynamics NAV

Microsoft Dynamics NAV kunt u op verschillende manieren afnemen als cloud-service. U kunt de dienst afnemen van een IT- dienstverlener die het platform in een eigen datacenter heeft geïnstalleerd. Maar Microsoft biedt de software ook aan vanaf het eigen Azure-platform.

De voordelen van een cloud-oplossing zijn duidelijk. U bent verlost van uw investeringen in licenties en hardware. U maakt werkkapitaal vrij dat u direct kunt gebruiken voor uw onderneming in plaats van voor de automatisering. Dat geldt uiteraard ook – en over meerdere jaren gerekend is die business case meestal nog interessanter – voor uw beheerkosten. Uw cloud-provider zorgt dat de implementatie up-to-date blijft en dat alle verdere beheertaken worden uitgevoerd. Inclusief back-ups en de beveiliging.

Bij een cloud-oplossing betaalt u slechts voor het daadwerkelijke gebruik. Meestal betreft dat een maandelijkse fee per gebruiker van het systeem. De kosten zijn daarmee volledig inzichtelijk.

Ook heeft u geen omkijken meer naar zaken als capaciteit, performance en beschikbaarheid. Een professionele cloud-aanbieder zorgt ervoor dat al uw gebruikers 365 dagen per jaar en 24 uur per dag de beschikking hebben over goed en snel functionerende applicaties.

De voordelen van On-Premise: complex applicatielandschap en integratie?

Als u naar de voorgaande opsomming kijkt, lijkt de Cloud in alle gevallen de logische keuze. Toch ligt dat wat genuanceerder. Vooral als er integratie met een “complex” applicatielandschap nodig is, kan een on-premise implementatie toch de voorkeur hebben. Veel bedrijven gebruiken naast Dynamics NAV ook een pallet van andere software-oplossingen zodat de functionaliteit exact aansluit op de eigen bedrijfsprocessen. De afweging die dan gemaakt moet worden is alles naar de Cloud, deels naar de Cloud of alles in eigen beheer. Een complexe afweging met de nodigde consequenties.

In dat geval is het goed een analyse te maken om een cloud- en on-premise implementatie tegen elkaar af te wegen. Veel hangt bijvoorbeeld af van de complexiteit van uw applicatielandschap, de mate van integratie tussen systemen en de mogelijkheden alles in de cloud te plaatsen.

MaatwerkCloud Power Apps

Ook als u Dynamics NAV als cloud-dienst afneemt, is er maatwerk en integratie mogelijk. Uitgangspunt van NAVConsultants bij upgrades en implementaties is dat wij zo dicht mogelijk bij de standaard blijven. Zo min mogelijk maatwerk en gebruik maken van bewezen oplossingen. In sommige gevallen biedt maatwerk wel uitkomst. Met behulp van PowerApps kunnen bijvoorbeeld bedrijfsspecifieke apps buiten uw ERP worden ontwikkeld. PowerApps maakt daarvoor gebruik van de gegevens en functionaliteit uit Dynamics NAV en eventuele andere systemen. Met PowerApps kunnen onze consultants eigen applicaties ontwikkelen die samenwerken met uw Dynamics NAV configuratie in de Cloud. Denk bijvoorbeeld aan een timesheet-app. Of een toepassing om orderformulieren te verwerken of productconfiguraties door te rekenen.

Bij zaken als maatwerk en integratie moet er dus goed gekeken worden naar de behoeften van uw organisatie om te bepalen of een on-premise of cloud-oplossing in uw geval de voorkeur heeft.

Extra aandachtspunt: AVG en privacy wetgeving

In Nederland wordt in 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Dit is de Nederlandse versie van de Europese GDPR (General Data Protection Regulation), een set regels op het gebied van privacy en de beveiliging van persoonsgegevens. Deze regels zijn bijzonder strikt. Meer nog dan nu het geval is, zult u uw informatiesystemen en processen zodanig moeten hebben ingericht dat de bescherming van persoonsgegevens is gegarandeerd. En mocht er onverhoopt toch een datalek zijn, dan hebt u nu al een meldplicht en kunnen met de invoering van de AVG de boetes bijzonder hoog zijn.

Betekent die nieuwe wet- en regelgeving dat u uw ERP maar beter in eigen beheer kunt houden? Zeker niet. Juist cloud-providers zijn hierin gespecialiseerd en hebben databeveiliging als kernactiviteit. Het is echter goed om na te gaan hoe in uw specifieke geval de regels zijn en waar bijvoorbeeld uw cloud-provider de gegevens opslaat. Is het in uw situatie bijvoorbeeld toegestaan om gegevens in een datacenter buiten Nederland te bewaren?

Wij helpen u met uw keuze: Dynamics NAV in de Cloud of op uw eigen servers?

Bij een standaard implementatie van Microsoft Dynamics NAV is er tegenwoordig eigenlijk geen reden meer om niet gebruik te maken van de voordelen van de Cloud. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk weinig bedrijven die alleen aan standaard functionaliteit genoeg hebben. Juist ERP vraagt vaak om maatwerk en integratie. Ook de beveiliging van de persoonsgegevens en andere vertrouwelijke data zal bij ERP-projecten een belangrijk onderwerp zijn. NAVConsultants zet samen met u de opties op een rijtje. We analyseren uw situatie en kennen de mogelijkheden en onmogelijkheden van de verschillende Dynamics NAV deployment scenario’s. We helpen u graag de beste keuze te maken voor uw Dynamics NAV-implementatie.

Ben jij klaar voor de overstap naar Business Central?

We hebben een gratis whitepaper voor je. In het whitepaper Upgraden van NAV naar Business Central ontdek je hoe het upgraden van NAV naar Business Central werkt.