Ga naar de inhoud

Workshop BI – Business Intelligence voor Dynamics NAV

Afgelopen week is onze sessie over Business Intelligence voor Dynamics NAV bezocht door zowel IT’ers en niet‑IT’ers, maar vooral door mensen die zich graag een algemeen beeld willen vormen van de mogelijkheden van rapportagetools voor Dynamics NAV. Bedrijven geven aan te worstelen met het verkrijgen van data uit verschillende bronnen. Ook de ad‑hocbasis waarop informatie en analyses worden aangevraagd en de complexiteit van het datamodel zijn knelpunten. Tegelijkertijd wordt aangegeven dat er een grote variëteit van oplossingen en bronnen in gebruik is voor rapportages. De vraag naar vereenvoudiging is groot en speelt sterk onder de deelnemers.

Bedrijven geven aan zich vooral bezig te houden met rapportages over verkoopresultaten en financiële kerngegevens, zoals omzet en marge. Begrijpelijk, want dit is belangrijke stuurinformatie. Maar ook dit blijkt lastig in een snel veranderde markt. Hoe pakt men zoiets nu aan? Hoe zorgt u ervoor dat u uw Business Intelligence stroomlijnt en standaardiseert?

Kijkt u eens naar een aantal belangrijke open deuren die van kracht blijven voor BI-projecten. De belangrijkste voor beginnende bedrijven zijn:open deur

  1. Weten wat je wilt
  2. Standaardisatie
  3. Datakwaliteit
  4. Keep IT simple

Wellicht de nodige open deuren maar nog steeds valkuilen en vaak de oorzaak van veel mislukte BI-trajecten.

 

Power Pivot

Power Pivot is een gratis tool van Microsoft waarmee op eenvoudige wijze relaties tussen verschillende bronnen kunnen worden gelegd. Het is voor mensen met wat technische bagage eenvoudig te gebruiken en vraagt geen grote investeringen, behalve wat tijd en Excel. Met een bron als Dynamics NAV en kennis van het datamodel in huis, kunt u in een paar stappen al eenvoudige overzichten aanmaken.

Tijdens onze workshop lieten we zien dat het in 20 minuten mogelijk is om bijvoorbeeld een dashboard te creëren waarin de omzetgroei per klant per periode inzichtelijk wordt gemaakt. Dit deden wij met een Excel‑draaitabel en de nodige DAX-formules in het datamodel van Power Pivot. DAX is een formuletaal die gebruikt wordt door Power Pivot en speciaal is ontworpen voor het aggregeren van data uit relationele databases. Tot slot wordt met behulp van slicers dieper in de data gesneden. Zo kan er een nadere analyse gemaakt worden van deze gegevens, zoals de verkoopontwikkeling per verkoper of voor een regio.

Binnenkort zullen wij een filmpje plaatsen waarin wij laten zien hoe makkelijk met Power Pivot een dashboard gebouwd kan worden.

We hebben het tijdens de workshop ook gehad over Power BI voor Office 365. Microsoft is momenteel erg aan het ontwikkelen op deze producten. Het onderstaande fragment geeft een goed beeld van wat Power BI doet en van welke producten er gebruik wordt gemaakt.

BI4Dynamics

Naast onze Power Pivot‑demonstratie hebben we ook een andere BI‑tool laten zien waar wij erg enthousiast over zijn. Het grote voordeel van BI4Dynamics is dat dit product een groot aantal standaard dashboards en KPI’s meelevert. Zeker voor die bedrijven die dicht bij de standaard blijven in Dynamics NAV of Dynamics AX, kunnen hier veel voordeel uit halen. BI4Dynamics draait op oudere (zelfs 2.x versies) en de meest recente versie van Dynamics NAV en AX. Voor iedere module in Dynamics zijn standaard dashboards en KPI’s beschikbaar (financieel, inkoop, verkoop, logistiek, productie, etc.).

Tweede voordeel is dat BI4Dynamics een eigen datawarehouse creëert, waardoor het maken van rapportages en het updaten van rapportages geen effect heeft op de performance van uw operationele omgeving.

BI4Dynamics is een interessant product voor bedrijven die snel resultaat willen zien en gebruikmaken van Dynamics NAV of AX.

De prijsstelling van BI4Dynamics is vriendelijk. Voor een bedrag vanaf € 150 per maand beschikt u al over een aantal dashboards en KPI’s voor kernprocessen.

Meer informatie over BI4Dynamics.

Conclusie

Tot slot nog een keer de voor en nadelen van de rapportageoplossingen op een rij.

Power Pivot

BI4Dynamics

Jet Reports

Gratis!

Verkrijgbaar vanaf €150 per maand of eenmalig €1500

Jaarlijks €1500 plus training voor eindgebruikers

Prima geschikt voor meerdere kleinere databronnen

Er wordt veel content meegeleverd waardoor de doorlooptijd van het implementatieproces relatief kort is

Vooral geschikt voor rapportages vanuit Dynamics NAV

Opbouwen van een datamodel vergt kennis van databases

Werkt ook met oudere Navision omgevingen

Kan met een standaard licentie niet lezen uit tabellen van andere databronnen

Flexibel

Out-of-the-box datawarehouse met meer dan 100 meetwaarden en 50 dimensies

Geautomatiseerd rapporten sturen naar de eindgebruikers

Door de vele oplossingen merken wij dat veel klanten door de bomen het bos niet meer zien, en dat is logisch. In de bovenstaande tabel ziet u drie oplossingen. Naast de overeenkomsten van deze drie oplossingen, zoals open en eenvoudig met andere bronsystemen te koppelen, zijn er ook verschillen. Denk bijvoorbeeld aan prijs, maar ook aan out-of-the-box bruikbaarheid die invloed heeft op de doorlooptijd van de implementatie.

Zo is Power Pivot bijvoorbeeld gratis, maar vergt de oplossing meer technische kennis om mee te starten. BI4Dynamics is niet gratis, maar u kunt er wel meteen mee aan de slag. En Jet Reports heeft bijvoorbeeld weer een heel goede tool voor het geautomatiseerd versturen van rapporten naar eindgebruikers.

Lees meer over dit onderwerp in onze whitepaper “Rapportage software voor dynamics nav“.

rapportagesoftware voor dynamics nav

Hopelijk heeft u na het lezen van dit blog en onze whitepaper de inzichten om een keuze te kunnen maken. Weet u het nog steeds niet helemaal zeker? Maak dan vrijblijvend een afspraak met ons, dan kijken we samen tijdens een sessie naar uw knelpunten.Maak  een  afspraak