Ga naar de inhoud

Welke ondersteuning kan ik nog verwachten bij Dynamics NAV?

Business Central als opvolger van NAV

In 2016 kondigde Microsoft de opvolger aan van Navision of Dynamics NAV – haar traditionele, on-premise-gebaseerde ERP-oplossing voor de mkb-markt. Na enkele opstartproblemen rond de branding heeft het bedrijf nu een supersterke cloud-gebaseerde ERP-oplossing voor kleine en middelgrote bedrijven gelanceerd: Microsoft Dynamics 365 Business Central. Een belangrijke vraag die tienduizenden Dynamics NAV-gebruikers hebben is: welke ondersteuning kan ik in de nabije toekomst verwachten? In dit artikel bespreken we dit onderwerp en vatten we een recent interview met Mike Morton samen. Hij is de general manager voor Dynamics NAV en D365 Business Central bij Microsoft en in dit interview geeft hij antwoord op deze vraag.

Bedrijfssoftware koop je doorgaans voor de lange termijn. Om precies deze reden is het slim om vooruit te kijken en inzicht te hebben in de toekomstige ondersteuning die jij mag verwachten op jouw bedrijfssoftware. Hoelang kun je op ondersteuning rekenen? En wat is dan een goed moment om een overgang naar Microsoft Dynamics 365 Business te overwegen? Mike Morton beantwoordde in een interview met QBS Group op 4 maart 2021 deze vragen.

  “Microsoft publiceert de levenscyclus en het ondersteuningsbeleid voor al haar producten, inclusief Dynamics NAV. Je vindt de informatie via deze link: Microsoft Lifecycle Policy | Microsoft Documenten.

  “Microsoft is toegewijd om de ondersteuning op Dynamics NAV voort te zetten, om nieuwe releases te ontwikkelen en vrij te geven en Dynamics NAV onderdeel van de roadmap te laten zijn. Er zijn geen plannen om te stoppen met het uitbrengen van nieuwe on-premise versies.”

  “Het on-premise product Dynamics NAV en het cloudproduct Business Central wil Microsoft zoveel mogelijk op elkaar afstemmen. Maar er komen ook innovaties die uitsluitend voor Business Central beschikbaar zijn. Een actueel voorbeeld is de integratie met Teams, die wel beschikbaar is voor Business Central, maar niet voor Dynamics NAV.”

  “Het overgrote deel van de innovaties en nieuwe mogelijkheden zullen gelden voor Business Central. Dynamics NAV-klanten willen we aanmoedigen om over te stappen op Business Central. Wij geloven dat ons cloudproduct Business Central voor onze klanten de beste ervaring biedt en op de lange termijn het meest kosteneffectief is.”

Ondersteuning Microsoft voor Dynamics NAV

Op NAV 2017 en 2018 na biedt Microsoft geen support meer aan voor NAV. De support bestaat uit functie-updates. Zie hieronder het overzicht.

  NAV 2009  Geen ondersteuning
•  NAV 2013  Geen ondersteuning
  NAV 2015  Geen ondersteuning
•  NAV 2016  Geen ondersteuning sinds 13 april 2021
•  NAV 2017  Geen ondersteuning meer sinds 11 januari 2022
•  NAV 2018  Geen ondersteuning meer sinds 10 januari 2023

Conclusie

Het goede nieuws voor alle Dynamics NAV-klanten is dat de ondersteuning wordt voortgezet en er nieuwe versies beschikbaar zullen komen. De innovaties kunnen we echter verwachten in Dynamics 365 Business Central, omdat dit het strategische aanbod van Microsoft voor de mkb-markt is. Dynamics NAV-klanten kunnen nu alvast een scenario voor migratie uitwerken.
Als jij momenteel Dynamics NAV gebruikt, maar nog niet klaar bent voor een overgang naar D365 Business Central, dan is jouw beste kortetermijnstrategie gericht op het upgraden naar de nieuwste versie van Dynamics NAV on-premise. Op die manier stel je namelijk de ondersteuning voor de komende jaren veilig.

Wil je wel graag op korte termijn upgraden naar Business Central? Neem dan contact op met ons op! Na een korte analyse kunnen wij exact bepalen wat nodig is om te moderniseren of te upgraden, waarna we een fixed-price aanbod zullen doen. Geen risico’s, onduidelijkheid over kosten en verrassingen achteraf. We bieden een aanpak die de bedrijfsvoering verbetert en niet complexer maakt. Hiermee ben je klaar voor de toekomst, profiteer je van de innovaties die Microsoft voor Business Central biedt en bespaar je kosten.

Meer weten over overstappen naar Business Central? Download dan ons whitepaper!