Ga naar de inhoud

Versies Microsoft Dynamics uitgelegd

In de loop der jaren heeft Microsoft veel geïnvesteerd in haar ERP oplossingen. Jarenlange ontwikkelingen en het lanceren van nieuwe producten hebben ervoor gezorgd dat er voor elk bedrijf een geschikt systeem is. Aan deze jarenlange ontwikkeling zit echter één nadeel dat soms voor verwarring zorgt: de productbenamingen.

versies microsft dynamicsDoor de vele veranderingen in productnamen is soms niet geheel duidelijk wat nu wat is. Daarnaast lanceert Microsoft nieuwe producten met een naam die soms heel erg lijkt op de oude naam. Dynamics AX (Axapta) en Dynamics NAV (Navision) zijn in de volksmond de ERP-oplossingen van Microsoft. Deze ERP-oplossingen staan bij veel mensen ook nog steeds zo bekend, hoewel dit in 2005 al is veranderd.

In dit artikel zetten wij de ERP producten van Microsoft op een rij met de huidige benamingen. Zo weet jij welk Versies Microsoft ERP systeem het meest geschikt is voor jouw organisatie en hoe Microsoft dit product op dit moment noemt.

Versies Microsoft Dynamics 365

Dynamics 365 is de algemene naam voor de businessoplossingen van Microsoft waarmee zij CRM en ERP met elkaar integreren. Binnen deze groep worden in Europa drie productlijnen gevoerd:

• Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations
• Microsoft Dynamics 365 Business Central on-premises
• Microsoft Dynamics 365 Business Central

Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations

Deze oplossing is geschikt voor grotere ondernemingen en multinationals,
voorheen bekend onder de namen Microsoft AX en Microsoft Axapta. Microsoft zet Dynamics 365 for Finance and Operations neer als de oplossing voor grotere bedrijven (250+ medewerkers en/of bedrijven die meer internationaal opereren).

Dit ERP-systeem is weer verdeeld in verschillende modules die elk een eigen pakket vormen. Te weten:

 • Sales
 • Customer Service
 • Field Service
 • Talent
 • Retail
 • Project Service Automation
 • Marketing

Microsoft Dynamics 365 Business Central on-premises

Deze oplossing is geschikt voor middelgrote bedrijven. Veel mensen gebruiken hiervoor nog de oude productnamen Microsoft NAV, Dynamics NAV of Navision. Microsoft Dynamics 365 Business Central on-premises wordt gepositioneerd als het kleine broertje van Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations.

Microsoft Dynamics 365 Business Central

Deze nieuwste, compleet cloud-based oplossing is een volwaardig ERP systeem en heel geschikt voor kleine tot middelgrote bedrijven. Microsoft heeft een visie: Dynamics 365 Business Central is voor kleinere bedrijven een bijna plug-and-play ERP-oplossing.

CRM

Dynamics CRM is de CRM oplossing (marketing & sales) van Microsoft en gaat de concurrentie aan met oplossingen als SalesForce, SuperOffice, ZOHO en SugarCRM. Deze CRM functionaliteiten zijn te gebruiken in Dynamics 365 Business Central. Maar kunnen ook eenvoudig gekoppeld worden aan Dynamics 365 Business Central on premises en Dynamics 365 for Finance and Operations.

Prijzen van Dynamics 365

Hoewel Microsoft de licentietypen en kosten regelmatig herziet, liggen de prijzen van Dynamics 365 for Finance and Operations en Microsoft Dynamics 365 Business Central on-premises niet ver uit elkaar.
Daarentegen moet je er wel van uitgaan dat de gemiddelde implementatietijd van Dynamics 365 for Finance and Operations een stuk langer is dan die van Dynamics 365 Business Central on-premises (ongeveer 25-50% langer). Wat automatisch leidt tot meer consultancy, en dus kosten.
De cloudversie Dynamics 365 Business Central is de meest platte en ook zeker meest voordelige optie.

Een onderbouwde keuze voor het juiste Dynamics 365 systeem

Alle drie de oplossingen worden aangeboden door Dynamics-partners uit het Microsoft partnerkanaal. De keuze voor de meest geschikte ERP oplossing vergt een goede onderbouwing.
De afweging voor het juiste ERP systeem zou vooral bepaald moeten worden door de volgende vragen (in volgorde van belang):

 1. Waar wil je naartoe met je bedrijf ten aanzien van groei, nieuwe producten en diensten?
 2. Welke oplossing past het best bij je huidige, maar vooral beoogde bedrijfsprocessen?
 3. Wat is het segment waarin je actief bent en welke specifieke functionaliteit vraagt dit ten opzichte van de standaard beschikbare functionaliteit in de verschillende systemen?
 4. Met welke partner die ervaring heeft in je segment, heb je een goede klik (niet alleen met de salesmanager, maar het hele projectteam)?

SucceedIT is een expert op het vlak van de Dynamics productrange en onafhankelijk van Microsoft en Dynamics partners. Wij kunnen onafhankelijk adviseren over de inzet van Dynamics 365 wanneer je de implementatie, vervanging of een upgrade van een ERP-systeem overweegt.

Lees ook “Het einde van NAV”, en ondek wat de gevolgen zijn voor uw licenties, upgrades, updates en overstap mogelijkheden.