Ga naar de inhoud

SucceedIT onderzoekt mogelijkheden start-up in Kenia

In 2018 is SucceedIT actief op zoek gegaan naar de mogelijkheden om een goededoelenorganisatie te steunen. Wij delen onze successen graag en daarom willen wij jonge mensen een steuntje in de rug geven. Belangrijke criteria voor ons zijn: een sterke link naar ICT-dienstverlening, kennisuitwisseling en ondernemerschap. Ofwel, een goed doel dat bij ons past en waar wij ook daadwerkelijk aan kunnen bijdragen. Dat viel in eerste instantie niet mee. Maar inmiddels hebben wij een prachtig project gevonden met een sterke link naar ICT: NairoBits.

Wat is NairoBits?

NairobitsSucceedIT is al enige tijd sponsor van Edukans. Edukans is een organisatie die zich inzet voor goed onderwijs in ontwikkelingslanden. Zij zorgen voor een veilige leeromgeving, goed opgeleide en gemotiveerde docenten, betrokken ouders en relevante opleidingen voor jongeren. Middels beroepsonderwijs zorgen zij ervoor dat jongeren betere kansen op de lokale arbeidsmarkt krijgen.
In Kenia doen zij dit onder andere samen met NairoBits. Zij hebben in Kenia een speciaal scholingsprogramma voor ICT-opleidingen opgezet. Dit programma sluit perfect aan op onze wens om gericht hulp en ondersteuning te kunnen bieden in het vakgebied waarin wij zelf ook actief zijn.

Wat gaan we doen?

Na een aantal enthousiaste Skype-gesprekken met Kennedy en Magdalene ontstond al snel een goed gevoel. NairoBits is, net als SucceedIT, een pragmatische club. Ze schakelen snel en zijn enthousiast. Het idee van een gezamenlijke start-up in Kenia samen met studenten van NairoBits sprak dan ook meteen enorm aan.

Maar first things first … Hoe ziet de markt in Kenia eruit? Welke bedrijfssoftwareproducten worden er gebruikt? Waar is behoefte aan? Wat past goed in het scholingsprogramma van NairoBits? Om deze vragen te beantwoorden gaan wij samen met NairoBits een marktonderzoek doen. Samen met studenten onderzoeken wij wat de kansen voor een start-up in Kenia zijn.

Microsoft-software

Bedrijfssoftware van Microsoft zal een centrale rol gaan spelen. Deze cloud-based oplossingen zijn locatieonafhankelijk waardoor overal ter wereld mensen digitaal samen kunnen werken. De Hoorn van Afrika en met name Nairobi en omgeving zijn gebieden met een groeiende bedrijvigheid. Ook in Afrika kunnen werknemers door ICT-oplossingen efficiënter werken en makkelijker met elkaar communiceren. Dat sluit aan op het scholingsprogramma van NairoBits om studenten kennis te laten maken en ervaring op te laten doen met de nieuwste generatie bedrijfssoftware. Jongeren worden op die manier zo goed mogelijk uitgerust voor de (toekomstige) arbeidsmarkt.

In de komende maanden gaan de studenten aan de slag en na de zomer moet het onderzoek afgerond zijn. Wij hopen natuurlijk op een positieve uitkomst en gaan dan de studenten zeker verder ondersteunen bij het daadwerkelijk opzetten van de start-up. Financieel, maar ook met onze kennis die we graag aan hen willen overdragen.

 

Nairobits EDUkans