Ga naar de inhoud

Snelle ERP implementatie met Dynamics NAV

Veel ondernemers hikken aan tegen de implementatie van een nieuw, of de migratie van een bestaand ERP systeem. Dat is ook niet zo vreemd. Een ERP oplossing moet naadloos aansluiten op uw bedrijfsprocessen en dat betekent dat complicaties door maatwerk, conversie of integratie op de loer liggen. Toch blijkt dat lang niet altijd het geval te zijn. Met Dynamics NAV of Dynamics 365 kan in veel situaties een prima ERP-basis gelegd worden binnen een maand.

Waarom is – of lijkt – een ERP implementatie zo ingewikkeld?

Soms omdat die implementatie ook zo ingewikkeld ís. Een ERP oplossing fungeert binnen het bedrijf als een spin in het web. ERP biedt brede ondersteuning voor uw bedrijfsprocessen. CRM voor klantbeheer, een administratieve module voor financiën en warehouse management functionaliteit zijn in een ERP oplossing  in elkaar geschoven. ERP systemen zijn integrale bedrijfssuites geworden, waarin zowel de producten in het magazijn, de klantdossiers, het wagenpark als de personeelsdossiers worden beheerd.

En omdat verschillende bedrijfsonderdelen steeds intensiever samenwerken, zijn ook de verschillende functies binnen ERP systemen steeds meer met elkaar verweven geraakt. Voorraadinformatie wordt direct gebruikt in verkoopmodules om te bepalen wanneer er geleverd kan worden. Klantorders kunnen automatisch tot inkoopopdrachten leiden en roosterinformatie van personeel wordt gebruikt bij het inplannen van projectwerkzaamheden.

Het betekent ook dat wijzigingen aan willekeurig welke ERP functie zomaar impact kan hebben op een ander deel van het ERP systeem. Verander iets aan de voorraadadministratie en de financiële module wordt geraakt. Het maakt ERP implementaties voor veel mensen tot een nachtmerrie.

Het goede nieuws is dat het niet altijd ingewikkeld hoeft te zijn. Zeker met Dynamics NAV of Dynamics 365, de toegankelijke MKB ERP oplossingen van Microsoft.

ERP implementatie met Dynamics NAV of Dynamics 365

Dynamics NAV is een zeer gebruiksvriendelijke ERP oplossing. In veel gevallen is er met Dynamics een uitstekende ERP implementatie te realiseren zonder een grootschalig ERP implementatieproject en zonder complexe migratie. Dat komt door de volgende zaken:

Niet ieder bedrijf is zo complex

Grootschalige en complexe bedrijfsomgevingen vragen vaak om grootschalige en complexe ERP implementaties. Gelukkig geldt dat dan ook niet voor ieder bedrijf. Veel handelsbedrijven die zich primair bezighouden met het in- en verkopen van producten zijn minder ingewikkeld georganiseerd dan – noem eens wat – een producent van chemicaliën. Dat zien we terug bij de ERP implementaties. Daar is veel minder maatwerk voor nodig dan bij zo’n chemisch bedrijf.

Standaard ERP implementatie templates

We kunnen dan ook in steeds meer branches werken met standaard implementatie templates. Daarin zit onze collectieve ervaring met Dynamics implementaties in verwerkt. Ze bieden per bedrijfstype eigenlijk een complete standaard configuratie voor uw ERP. Met vooraf geconfigureerde processen, datastructuren en interfaces. Waarbij Dynamics het steeds beter mogelijk maakt om zaken als workflows eenvoudig te configureren.

Eenvoudige Office integratie

Een van de integratievraagstukken bij veel ERP implementaties is de koppeling met de verdere bedrijfsprocessen. Omdat die processen vaak worden uitgevoerd met behulp van de Microsoft Office tools (waar worden Outlook, Word en Excel niet gebruikt?) – is het natuurlijk erg prettig als u uw ERP en Office naadloos kunt koppelen. Daarvoor is Dynamics uiteraard de logische keuze. Bij Microsoft spreekt integratie met Office productsuite natuurlijk vanzelf.

Migratie naar de Cloud

Veel van de complexiteit bij ERP implementaties heeft overigens niet alleen met de ERP functionaliteit zelf te maken, maar met de technische complexiteit. Als steeds meer bedrijfsgegevens op verschillende servers staan en vanaf meerdere locaties bereikbaar moeten zijn, worden de ‘engineering’ uitdagingen ook gaandeweg groter. Bij veel bedrijven wordt de software steeds intelligenter maar tegelijkertijd het systeembeheer steeds ingewikkelder. Dynamics NAV biedt de mogelijkheid om uw bedrijfsautomatisering naar de Cloud te migreren en voorgoed van deze problemen af te zijn.

Gebruiksvriendelijkheid

Vaak wordt gedacht dat de grootste uitdaging van een ERP project in de technische integratie en migratie zit. Dat is ook niet onjuist, maar we vergeten nogal eens dat de ‘migratie van mensen’ net zo lastig kan zijn. Medewerkers laten overstappen van de ene manier van werken naar de andere is meestal een uitdagend traject met overuren, training, gebruikerssessies, extra bezetting bij de helpdesk en ander ongemak.

Bij Dynamics staat de gebruiksvriendelijkheid centraal. Uw medewerkers zijn gewend aan Office en zullen daarom eenvoudig de overstap naar Dynamics kunnen maken. En de mooie apps, die ontwikkeld zijn in het kader van de cloud ondersteuning, maken het gebruik van Dynamics nog intuïtiever. En toegankelijk vanaf ieder device bovendien.

Dynamics NAV, snelle implementaties

Met Dynamics NAV staat ERP niet meer gelijk aan maatwerk, complexe integratie en hoge implementatiekosten. Niet langer betekent een ERP implementatie project dat uw bedrijf een maandenlange onzekere periode ingaat. Wat voorheen maatwerk integratie was, is nu configuratiewerk geworden. Met standaard implementatie templates, eenvoudige Office integratiemogelijkheden en intuïtieve apps voor uw medewerkers is ERP weer een oplossing geworden, en niet langer een probleem.