Ga naar de inhoud

Open Source ERP voor middelgrote bedrijven

Is open source ERP geschikt voor middelgrote bedrijven? Het antwoord op deze vraag is meestal NEE. Meestal geeft hier aan dat het in sommige gevallen wel geschikt kan zijn. Wilt u weten wat de huidige stand van zaken is van open source ERP? Lees dan verder…

Open source ERP is over het algemeen nog niet erg populair, maar waarom dan niet?

  • Open source ERP systemen zijn vaak nog onvolwassen. Dit houdt in dat open source ERP foutgevoeliger zijn en in basis minder functionaliteit bieden.
  • Open source ERP vereist meer (technische) kennis van de gebruikers dan een standaard ERP oplossingen van bijvoorbeeld Microsoft, Exact, Visma, etc. Qua inrichting en het doen van aanpassingen is open source ERP meer flexibel, maar dit vraagt ook gelijk meer specifieke kennis en capaciteit. Als je deze kennis als bedrijf niet hebt is het kopen van deze kennis veel moeilijker dan voor de standaard ERP oplossingen.
  • Open source ERP en bedrijven die deze oplossingen ondersteunen zijn te technisch gedreven. Het gaat dan vooral over code, programmeren en ontwikkelen. Met gebruik van een standaard ERP oplossing kan de focus veel meer liggen op bedrijfsprocessen.
  • Het ontbreken van goede branche-oplossingen waardoor een snelle efficiente implementatie lastig is. Voor de standaard ERP oplossingen zijn veel branche-oplossingen beschikbaar, die weliswaar nooit perfect aansluiten op uw omstandigheden. Maar dit in ieder geval beter benaderen dan de open source ERP oplossingen.
  • Open source ERP is makkelijker aanpasbaar, u kunt uw bedrijfsprocessen volledig nabouwen. Aanpassingen en maatwerk zijn echter vaak de aanleiding voor budget- en tijdoverschrijdingen in implementaties. Ga er dus niet bij voorbaat vanuit dat het implementeren van een open source ERP goedkoper is dan een standaard ERP oplossing.
  • Indien u internationaal werkt (meerdere vestigingen), heeft u te maken met lokalisaties. Dit zijn specifieke aanpassingen die software geschikt maken voor lokale wet- en regelgeving. Deze lokalisaties zijn voor de standaard ERP oplossing al breed beschikbaar, voor open source ERP oplossingen zijn deze lokalisaties vaak nog niet beschikbaar en moet per land maatwerk worden gebouwd.

Is open source ERP dan helemaal niet te gebruiken? Natuurlijk wel, er zijn situaties denkbaar waarbij open source ERP uitkomst kan bieden:

  • Het grootste voordeel van open source ERP oplossingen is openheid en transparantie. Het is minder commercieel gedreven en wordt ondersteunt door goede en onafhankelijke communities.
  • Basisversies zijn veelal gratis. Maar wilt u als bedrijf meer dan is er ook bij open source ERP oplossingen sprake van licentiekosten. Deze kosten liggen over het algemeen wel lager dan bij standaard ERP oplossingen. Daarnaast zijn investeringen in hardware (servers) lager omdat gekozen kan worden voor een open source database.

Voor zowel open source als standaard ERP is en blijft de slechte beschikbaarheid van management informatie en functionaliteit om rapportages te maken een zwak punt. Standaard ERP biedt hierin meer dan open source ERP, maar beide schieten nog steeds te kort.

Toekomst van open source ERP

open source erpProbleem met open source software blijft dat er betrekkelijk weinig goede consultancy te krijgen is voor implementaties en aanpassingen. Daarnaast blijkt dat middelgrote bedrijven deze expertise zelf niet in huis hebben. Het ligt ook niet voor de hand dat zij daar in zullen investeren. Wil open source ERP een succes worden voor middelgrote bedrijven, dan zullen op basis van branche templates gestandaardiseerde open source ERP oplossingen aangeboden moeten worden. Deze gestandaardiseerde open source ERP oplossingen dienen als cloud oplossing aangeboden te worden.

Voordeel in bovenstaande situatie is dat de licentiekosten laag zijn, gebruik gemaakt kan worden van een gestandaardiseerde branche-oplossing en de kosten van het onderhoud en beheer laag zijn.

Hier zie ik persoonlijk de toekomst van open source ERP voor middelgrote bedrijven.

Conclusie

Het succes van een succesvolle implementatie valt of staat met de kwaliteit van uw partner. Gezien de open source leveranciers en communities vaak te technisch georiënteerd zijn, geef ik de voorkeur aan leveranciers met ervaring in uw branche die een standaard ERP branche-oplossing bieden. Bij de implementatie dient de focus te liggen op bedrijfsprocessen, veranderingsmanagement en het realiseren van organisatiedoelstellingen in plaats van techniek en programmeren.

Overweegt u als middelgrote organisatie een open source ERP? Stel dan vast of er een actieve commnity is, goede lokale ondersteuning voor handen ligt en bepaal in welke mate uw organisatie zelf in staat is aanpassingen, inrichting en onderhoud te doen aan de applicatie.

Bij uw keuze voor een ERP oplossing (open source of standaard) dient u te starten met processen. Welke processen en organisatiedoelstellingen dient mijn ERP te ondersteunen? Daarna kijkt u naar de oplossing met de beste fit om dit te realiseren. Dat kan een open source ERP zijn of een standaard oplossing.

Open Source ERP links

Artikelen
Calls for open source government
Open source is taking over the software world, survey says

Links naar open source ERP oplossingen
Open Bravo
Open ERP
ERP Nex
Xtuple
OpenTaps

Overige
Open Source enterprise applications in beeld
Open Source 2013 Survey
Open Source Survey Results
Praktijkvoorbeeld Xtuple