Ga naar de inhoud

Wat zegt u? Windows Azure?

U volgt de ontwikkelingen op ICT-gebied. U weet wat de Cloud is, wat de voor- en nadelen zijn, en wat het mogelijk voor u en uw bedrijf kan betekenen. En nu hoort en leest u steeds vaker over Windows Azure… Wat mag dat dan wel zijn?

Azure is het Microsoft antwoord op de Cloud, en is eigenlijk een “cloud-OS”, oftewel een besturingssysteem in de cloud. U kunt dus uw eigen servers (Windows maar ook Linux) vervangen door Azure diensten. Azure is dus een verzameling diensten die Microsoft zelf aanbiedt, maar het geeft andere bedrijven ook de mogelijkheid om apps te bouwen en middels Azure aan te bieden. Zo zijn er in Azure third party apps beschikbaar die data- of emailbestanden kunnen analyseren, adressen kunnen valideren, er zijn locatiediensten, er is een dienst om historische weergegevens (temperatuur, neerslag etc.) te koppelen, enz.

Waaruit bestaan die Azure-diensten dan? U kunt Azure gebruiken als webserver, om er één of meerdere websites op te hosten. U kunt ook op de achtergrond processen laten draaien. U wilt bijvoorbeeld elke dag rapportages uitvoeren en verzenden, of u hebt webservices draaien die op een klantportaal gegevens uit uw ERP-database tonen. U kunt ook databases in Azure aanmaken, of media services gebruiken, om video- of audio-bestanden te streamen. Wanneer dat nog niet genoeg is kunt u één of meer virtuele servers gebruiken, waarmee u de controle helemaal in eigen hand neemt.

Natuurlijk is Microsoft niet uniek in het aanbieden van deze diensten, andere spelers zijn bijvoorbeeld Amazon, of SalesForce of IBM Smartcloud. Er zijn weinig andere platformen die zo compleet zijn als Azure. Er zijn uitgebreide mogelijkheden voor fail-over zodat u een robuuste omgeving op kunt bouwen. Daarnaast kunt u uw cloud-diensten met single-sign-on integreren: uw medewerkers hoeven dus maar één keer in te loggen, ongeacht of ze nu in een lokale of een cloud-applicatie werken. Dit wordt gedaan door de Azure Active Directory te koppelen met uw eigen lokale Active Directory.

Wat zijn dan concrete situaties waar Windows Azure u mee kan helpen?

U heeft een aantal specifieke applicaties in gebruik die niet in de cloud of gehost worden aangeboden en u staat voor de keuze om uw hardware te vervangen. Eigenlijk wilt u net zo lief geen interne servers, dan kunt u kiezen tussen een gehoste server, maar net zo goed een Azure server. Nadat u zich registreert als gebruiker heeft u binnen enkele minuten een virtuele server geconfigureerd, waarbij u kunt kiezen tussen 7 uitvoeringen: van XS (voor € 7,- per maand) tot XL (voor € 350,- per maand)

Een ander voorbeeld, die aangeeft hoe u een hybride cloud omgeving op kunt gaan zetten is het volgende: U kunt bijvoorbeeld een extra SQL-database in Azure aanmaken, en deze, net als uw bestaande database, lokaal benaderen vanuit bijvoorbeeld Excel of andere applicaties. Het is dus geen alles of niets keuze, u kunt één of meer diensten van Azure prima integreren in uw huidige omgeving. Sommige toepassingen blijven lokaal, andere in Azure. De keus is aan u…