Ga naar de inhoud

Meer dan traditionele ERP – Nieuwe technologie, nieuwe mogelijkheden

Nieuwe professionele bedrijfsapplicaties vervangen in hoog tempo de oude ERP‑systemen. CIO’s zijn hun benadering tot ERP aan het herzien. Dit komt door de komst van modulaire, cloud-based bedrijfsapplicaties die reële alternatieven vormen voor de inflexibele, gedateerde en dure systemen die tot nu toe de norm waren. Bedrijven sturen steeds meer aan op wendbaarheid en mobiliteit. Deze nieuwe applicaties kunnen geïntegreerd worden met traditionele ERP‑software om zo ‘hybride’ ERP-systemen te vormen. Hierdoor is het mogelijk om specifieke functies zoals marketing, voorraadoptimalisatie, service & onderhoud, etc. flexibeler te beheren, onafhankelijk van de ICT‑organisaties ‘oude stijl’.

Bedrijven zoals Ariba, Hybris, Salesforce.com, Taleo, Workday, etc. hebben al een ontwrichtend effect op de ERP‑markt door geavanceerde, flexibele, mobiele en gemakkelijk te gebruiken applicaties aan te bieden in verschillende functionele gebieden. De applicaties worden vaak in een abonnementsvorm als Software as a Service (SaaS-model) verkocht. Zo kan het aan bedrijven aangeboden worden tegen lagere kosten met meer functionaliteit en controle. Bovendien is het meestal niet complex of duur om deze applicaties uit te rollen en te integreren met bestaande legacy ERP‑systemen.
Er zijn drie positieve trends waardoor steeds meer bedrijven deze nieuwe hybride ERP-vorm toepassen:

  • Niet meer afhankelijk van één overkoepelend bedrijfssysteem. Een bedrijf is nu in staat doelmatig het systeem uit de nodige componenten op te bouwen in plaats van een log, inflexibel back-office ERP-systeem. Hierdoor is het ook niet meer nodig grote investeringen te doen in de ERP‑infrastructuur.
  • Door het SaaS/cloud-model is het nu mogelijk om altijd en overal bij de data te kunnen, als er maar toegang tot het internet is.
  • De barrières tot instap zijn aanzienlijk lager. Door de lage uitroltijd en kosten is het voor functionele teams mogelijk om pilots en functiespecifieke applicaties te starten – soms zelfs zonder ondersteuning van de eigen IT‑afdeling.

ERP

Traditionele ERP‑systemen staan negatief bekend om hun hoge kosten, het gebrek aan flexibiliteit en de vaak lange en lastige implementaties. Doorgaans kosten de modulaire bedrijfsapplicaties minder, zijn ze gefaseerd, meer flexibel en snel te implementeren. Twee belangrijke punten waar nog wel rekening mee gehouden moet worden zijn: veiligheid van data en gemak van integratie met de bestaande systemen, data en inrichting.

We kunnen concluderen dat bedrijven zich voorbij het tijdperk van traditionele ERP‑systemen hebben ontwikkeld. Gedreven door de vele voordelen die functionele cloudapplicaties toevoegen aan de huidige legacy ERP‑systemen – het beste van beide werelden. Zoals met alle IT‑ontwikkelingen blijft het nog wel zaak dat bedrijven hun situatie en case goed analyseren, inclusief de kosten‑batenafweging. Bedrijven die op zoek zijn naar deze nieuwe generatie applicaties zullen door de hype heen moeten kijken en de toepassing beschouwen zoals deze in de praktijk op de bedrijfsvloer wordt gebruikt. De sleutel tot succes voor deze nieuwe generatie ERP‑systemen is om te focussen op de werkelijke waarde die ze genereren voor het bedrijf. De verwachting is dat de meeste bedrijven zullen vaststellen dat de voordelen een stuk zwaarder wegen dan de nadelen en kosten.

Bron: “Beyond ERP – New technology, new options”  Door: strategy & formerly booz & company & PWC