Ga naar de inhoud

Hoe de cloud toeleveringsketens concurrerender kan maken

Veel traditionele toeleveringsstrategieën zijn ontwikkeld in relatief stabiele omstandigheden. Wanneer bedrijfscycli voorspelbaar zijn en de vraag stabiel is, hoeven toeleveringsprofessionals zich minder te richten op het oplossen van problemen en kunnen zij hun aandacht verleggen naar het verlagen van kosten.

Gezien de uitdagingen waar toeleveringsketens wereldwijd op dit moment voor staan, is dat niet langer het geval. Veranderende vraagpatronen, volatiliteit en aanhoudende ketenverstoringen vereisen creatieve oplossingen.

Uit onderzoek van Accenture blijkt dat 53 procent van de ondervraagde professionals vindt dat de pandemie tot grondige herziening van hun toeleveringsketens heeft geleid. Veel bedrijven hebben bijvoorbeeld de overstap naar de cloud gemaakt als belangrijke enabler van bedrijfstransformatie en robuuste toeleveringsketens.

Cloudcomputing of simpelweg “de cloud” is het proces waarbij programma’s en gegevens op het internet worden uitgevoerd en bewaard, in plaats van op een lokale of persoonlijke server.

De transitie naar cloudoplossingen in supply chain management

Cloudgebaseerde technologieën bestaan al lang. De migratie van systemen voor toeleveringsketens naar de cloud is echter niet heel snel gegaan. Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven voorzichtig geweest kunnen zijn met hun transitie naar de cloud. Management kan bijvoorbeeld twijfels hebben over de adoptie van cloudgebaseerde oplossingen voor hun toeleveringsketens vanwege zorgen over gegevensbeveiliging en het verlies van onvervangbare informatie. In een toeleveringsketen riskeer je namelijk niet alleen je eigen gegevens, maar ook die van je toeleveranciers en klanten.

De zorgen over gegevensbeveiliging in de cloud zijn de afgelopen jaren echter grotendeels weggenomen. Cloudoplossingen hebben bewezen veilig te zijn. De risico’s van de cloud voor toeleveringsketens zijn niet groter dan de risico’s van IT-oplossingen op locatie, al kan de aard van deze risico’s wel verschillen. Daarnaast is de “traditionele” blik op het beheer van toeleveringsketens voor veel bedrijven niet langer de beste optie. Doordat deze ketens voortdurend breder en complexer worden, moeten bedrijven investeren in de juiste tools om deze effectief te beheren.

De belangrijkste reden waarom bedrijven nu wél naar de cloud migreren, is om kosten te besparen. De cloud heeft daarnaast ook andere voordelen voor bedrijven, zoals snelheid, flexibiliteit en transparantie.

De voordelen van de cloud voor toeleveringsketens

Uit hetzelfde onderzoek van Accenture bleek dat de meeste ondervraagden de komende twee jaar willen investeren in meer cloudoplossingen. Het vervangen van lokale IT-oplossingen door cloud- en software-as-a-service (SaaS)-oplossingen voor het beheren van toeleveringsketens biedt uiteenlopende voordelen op het gebied van effectiviteit en optimalisatie. Hieronder hebben we een aantal voordelen van cloudoplossingen samengevat, en wat deze voor de prestaties van jouw toeleveringsketens zouden kunnen betekenen.

 

  1. Kosteneffectiviteit

Een overstap naar de cloud maakt dure softwareoplossingen en het draaiend houden van verouderde infrastructuur op locatie overbodig. Op lange termijn vermindert het de kosten van het beheer en onderhoud van IT-systemen. In plaats van dure systemen en apparatuur te kopen, verminder je kosten door de middelen van je serviceprovider te gebruiken tegen een maandelijkse vergoeding.

SaaS-oplossingen zijn bovendien vaak sneller te implementeren tegen lagere instapkosten, verminderen het investeringsrisico voor bedrijven en leveren sneller een ROI op.

  1. Snelheid en flexibiliteit

De cloud werkt on-demand. Met andere woorden, je hebt altijd toegang tot een enorme hoeveelheid gegevens. Dankzij eenvoudige en transparante toegang tot deze gegevens heb je meer flexibiliteit en kun je sneller reageren op onvoorziene omstandigheden. Dit haalt druk af van de teams die de toeleveringsketens plannen en beheren. Door te kiezen voor cloudoplossingen koppel je bedrijfsmiddelen aan elkaar en heb je altijd toegang tot de meest actuele gegevens, waardoor je beter geïnformeerde en onderbouwde beslissingen kunt nemen.

  1. Efficiëntie

De cloud bevordert samenwerking, omdat iedereen gemakkelijker kan communiceren en gegevens kan delen. In de cloud kun je alle informatie over je toeleveringsketens snel en eenvoudig delen met andere afdelingen, teams en externe partijen.

Het resultaat is een oplossing die mensen, processen en technologie integreert voor maximale efficiëntie en optimalisatie.

  1. Schaalbaarheid

Doordat de cloud connectiviteit mogelijk maakt, zorgt het eveneens voor de consolidatie en coördinatie van gegevens en systemen. Cloudoplossingen voor toeleveringsketens werken vaak op basis van een flexibel model, gebaseerd op gebruik, dat netwerk-, opslag-, update- en aanpassingsmogelijkheden biedt. In potentie kan een cloudoplossing worden gebruikt m nieuwe partners en leveranciers te koppelen en flexibel op of af te schalen, al naar gelang de veranderende eisen van klanten en marktomstandigheden.
De cloud biedt daarnaast de mogelijkheid om snel te reageren op nieuwe grootte- of volumevereisten, waardoor toeleveringsketens kunnen groeien en schalen.

  1. Robuustheid

De cloud helpt niet alleen met het verbeteren van de snelheid en transparantie van toeleveringsketens, maar ook met het anticiperen en voorspellen van veranderende marktomstandigheden en risico’s in het gehele toeleveringsnetwerk. Zo kunnen bedrijven hun toeleveringsketens robuuster en toekomstbestendiger maken.

De cloud knoopt een complex web van diensten en gegevens van leveranciers en producenten, logistieke dienstverleners, fabrieken en magazijnen, distributeurs en klanten aan elkaar.

Meer weten over EazyStock?

Informatie over voorraadoptimalisatie en hoe EazyStock daar jou bij kan helpen? Lees een van onze gratis whitepapers of blogs.

De toekomst van de cloud voor het beheer van toeleveringsketens

Steeds meer bedrijven zien in welke voordelen cloudoplossingen hebben voor het beheer van hun toeleveringsketens. In de transitie naar digitale bedrijfsprocessen bieden cloudtoepassingen de flexibiliteit en schaalbaarheid die bedrijven nodig hebben. Gegevens zijn altijd en overal beschikbaar, ongeacht of collega’s thuis, hybride, op kantoor of in het magazijn werken.

Digitalisatie en globalisatie vereisen dat bedrijven meer dan ooit verbonden moeten zijn om succesvol te zijn. Bij een groeiende en evoluerende toeleveringsketen horen methodes en tools die daarbij passen. Ben je benieuwd naar de voordelen van een cloudgebaseerde SaaS-oplossing zoals EazyStock om je voorraden te optimaliseren? Boek dan hier een gratis demo.

Met software voor het optimaliseren van voorraden verbeter je de beschikbaarheid van voorraadartikelen, verhoog je de efficiëntie en heb je altijd de juiste voorraadniveaus. Zo haal je het maximale uit de prestaties van je toeleveringsketen. Dat levert niet alleen tevreden klanten op, maar zet ook de deur naar groei wagenwijd open.