Ga naar de inhoud

Haal meer uit je ERP


Veel Nederlandse handelsbedrijven denken en handelen volgens Martin Plaat van SucceedIT nog traditioneel, zeker in B2B. Het voorraad- en assortimentsbeheer schiet enorm tekort. En dat komt volgens hem doordat ze slechts beperkte kennis hebben van het eigen ERP systeem. Ze benutten vaak slechts tien tot vijfentwintig procent van de functionaliteiten. SucceedIT helpt bedrijven om meer uit het ERP systeem te halen en biedt daarnaast geavanceerde software om de voorraden te optimaliseren.

Om aan te geven dat er veel meer uit een ERP systeem gehaald kan worden dan de meeste bedrijven doen, maakt Martin Plaat de vergelijking met een smartphone. “Gebruikers van een smartphone maken slechts voor een klein percentage gebruik van alle functionaliteiten die het toestel biedt. Met ERP is het niet anders. Dat komt veelal doordat de kennis ontbreekt, door onvolledige inrichting van het systeem of onvoldoende zicht op de huidige mogelijkheden. Het rendement van een gemiddeld ERP systeem is dus belabberd. Er is nauwelijks zicht op de beschikbaarheid, de gerealiseerde service levels, een forecast en andere key-performance indicatoren die voor voorraadhoudende bedrijven van belang zijn. Wij zijn in staat goede koppelingen te leggen tussen ERP oplossingen, webshops en klantportalen. Daarnaast helpen wij bedrijven, vanaf tien medewerkers, bij optimalisatie van het voorraadbeheer.”

Data als smeerolie

haal meer uit je ERPDe gereedschappen die SucceedIT inzet zijn Microsoft Dynamics NAV (voorheen Navision), managementinformatie middels PowerBI en JetReports, en EazyStock voorraadoptimalisatiesoftware. “Als bedrijven weinig kennis hebben van Microsoft Dynamics NAV weten ze vaak ook niet dat deze oplossing een sterke integratie heeft met Microsoft producten zoals Word en Excel, Office 365 en SharePoint. Het is bijvoorbeeld heel eenvoudig om contacten, afspraken en taken te synchroniseren naar Outlook of gegevens te exporteren naar Excel om een managementrapportage te maken. We zien onder meer dat de koppelingen naar webshops niet goed geregeld zijn. Ook zien we veel vervuiling in systemen, wat de datakwaliteit niet ten goede komt. Data is de smeerolie van het proces. Als de data slecht is, zal het proces niet optimaal functioneren. Het is zeer essentieel dat alle data, waaronder artikeldata en klantdata, goed op orde is. Denk dan aan prijs en omschrijving, maar ook aan het koppelen van oude aan nieuwe artikelen. Als je bijvoorbeeld de verkoopstatistieken van de iPhone wilt weten uit het verleden, is het handig als je de iPhone 1 tot en met 6 hebt gekoppeld. Dan hoef je niet alle data apart te gaan doorzoeken.”

EazyStock als spin-off

Het is dus zaak om ook alle artikelgegevens volledig en juist in het ERP systeem te registreren, vervolgt Martin Plaat. “De ideale wereld is om te zorgen voor een optimale balans, waarbij met zo min mogelijk voorraad de klanten toch optimaal bediend kunnen worden. EazyStock is een software-oplossing voor voorraadoptimalisatie en in feite een spin-off van onze werkzaamheden. Het is een extra component die via een interface aan een willekeurig ERP systeem wordt gekoppeld en onmisbaar is voor een handelsbedrijf. In de bouw gebruiken ze een calculatietool bovenop ERP, in de transportwereld een tool om vrachtwagens optimaal te beladen en zo efficiënt mogelijk met de gereden kilometers om te gaan en ieder handelsbedrijf zou een tool moeten implementeren om de voorraad te optimaliseren. De voorraad is immers in het primaire proces één van de grootste kostenposten. Een maximale controle op die voorraad is essentieel voor iedere voorraadhoudende e-commerce partij om het risico op incourante voorraad te verkleinen, maar toch een hoog serviceniveau te behouden.”

EazyStock

Martin Plaat gaat verder: “EazyStock is een product met veel rekenkracht. Gekoppeld aan het ERP systeem neemt de webbased tool automatisch de artikelgegevens, voorraadstanden en orderregels over. Het systeem berekent de minimaal benodigde voorraden om toch maximaal te kunnen uitleveren aan de hand van een ingebouwde, dynamische forecasting module. Op basis van de historische en nieuwe orders wordt de forecasting continu bijgesteld. Ook de logistieke parameters worden voortdurend doorberekend. Veiligheidsvoorraden blijven immers niet maanden of jaren gelijk en zijn afhankelijk van het aantal verkopen. Op die manier weet de handelaar exact wanneer en hoeveel hij moet inkopen en kan hij waarmaken wat hij de klanten belooft. Door het maximale uit het ERP systeem te halen in combinatie met EazyStock kan een bewezen servicelevel van 95 procent worden behaald.”