Ga naar de inhoud

Geavanceerde data-analyse met Dynamics NAV

Bedrijfsmanagement en ERP-oplossingen zoals Microsoft Dynamics NAV vormen de spil in de besturing van uw bedrijf. U structureert, stroomlijnt en automatiseert uw bedrijfsprocessen ermee en krijgt grip op uw voorraden en andere bedrijfsmiddelen. Maar de besturing van uw bedrijf begint met informatie over uw huidige resultaten en bedrijfsvoering. Daarvoor is het nodig om de bestaande data in uw ERP goed te analyseren. In dit blog meer over data-analyse.

Via data-analyse naar sturingsinformatie

Met goed uitgevoerde en diepgaande data-analyses kunnen we veel leren over de huidige resultaten, de trends en de ontwikkelingen binnen ons bedrijf en de markt waarin het opereert. Met die kennis zijn we vervolgens in staat om onze bedrijfsvoering bij te sturen. Alleen door de bestaande gegevens over de verkoop te analyseren kunnen we bijvoorbeeld trends ontdekken in de behoeftes van klanten en kunnen we in ons portfolio de winstmakers van de bleeders onderscheiden. En alleen door data over storingen en fouten te analyseren, komen we tot een effectievere kwaliteitsbewaking. Data-analyse speelt daarmee een cruciale functie rol in ons besturingsmodel. We verzamelen in onze bedrijfssystemen gigabytes aan data, en alleen met de juiste analyse tools kunnen we uit die berg data ook onderbouwde conclusies trekken. Maar hoe pak je data-analyse aan in Dynamics NAV?

Data-analyse met Dynamics NAV zelf

‘Ik heb geen data-analyse tools nodig, want met Dynamics NAV beschik ik over ruime rapportagemogelijkheden’. Die opmerking horen we vaker en hoewel begrijpelijk is hij vaak niet terecht. Met Dynamics NAV heeft u inderdaad de beschikking over een groot aantal standaard rapporten die u kunt gebruiken om uw bedrijfsvoering te analyseren. Tegelijkertijd herkent u waarschijnlijk direct de beperkingen van die standaard rapportages. Want uw bedrijf is niet standaard en daarom geven die rapportages meestal net niet die informatie waar u naar op zoek bent. Uw databehoefte richt zich vaak op een paar zeer specifieke aspecten die binnen uw bedrijf en in uw markt belangrijk zijn, maar waar de standaard Dynamics NAV rapportages geen invulling aan geven. Gelukkig zijn er prima oplossingen om de schat aan informatie uit uw bedrijfssystemen wél te kunnen ontsluiten.

Data-analyse met Power BI

Zo is Power BI een cloud-based Business Intelligence tool waarmee u de bestaande data in Dynamics NAV effectief kunt analyseren, bewerken en presenteren. U kunt met collega’s samenwerken aan uw analyses en rapportages en heeft daarbij een ruime keuze aan presentatiemogelijkheden, van lijn- en staafdiagrammen tot mooie geografische analyses en bubbel diagrammen. En vanzelfsprekend zijn die rapporten niet alleen toegankelijk op een gewoon computerscherm, maar kunt u er ook op een tablet of smartphone mee uit de voeten. Met Power BI kunt u snel en eenvoudig dashboards en rapportages samenstellen met de data uit Dynamics NAV.

Data-analyse met Jet reports

Power BI is een krachtige oplossing als u met name data uit Dynamics NAV wilt analyseren. Als u ook andere IT-systemen gebruikt kan het voor een effectieve analyse nuttig zijn om de data uit meerdere databronnen goed te correleren en analyseren. Daarvoor is Jet Reports bijzonder geschikt. Deze BI-tool biedt uitgebreide mogelijkheden om data-analyses samen te stellen en rapporten te presenteren en maakt daarbij zoveel mogelijk gebruik van de bestaande functies in Excel. U heeft dus een combinatie van krachtige functionaliteit en een herkenbare gebruikersinterface die bijzonder intuïtief werkt. In de gevallen waarin u zeer grote hoeveelheden data moet verwerken is ook nog Jet Reports Enterprise beschikbaar. Daarbij wordt de database van de systemen ontlast door eerst de data naar een aparte data warehouse te extraheren, waarna op die zogeheten datacubes alle mogelijke analyses kunnen worden uitgevoerd.

Advies op maat voor uw data-analyse vraagstuk

Dynamics NAV levert als ERP-systeem een schat aan informatie over uw bedrijfsvoering. Om die schat te ontginnen zijn krachtige data-analyse oplossingen nodig. De bestaande data-analyse en rapportagemogelijkheden van Microsoft Dynamics NAV zijn daarvoor interessant, maar vaak niet toereikend. Voor ondernemingen die meer uit hun bedrijfsdata willen halen, zijn krachtige BI-tools als Power BI en Jet Reports beschikbaar. Die oplossingen hebben ieder hun eigen karakteristieke functies en voordelen. We helpen u graag de juiste keuze te maken voor uw specifieke data-analyse vraagstuk.