Ga naar de inhoud

ERP, u kunt niet zonder maar….

Binnen de logistiek hebben veel bedrijven moeite met het vinden van een juiste balans tussen servicegraad, inzet van productiemiddelen, halffabricaten, grondstoffen, orders en voorraadniveau.

Order to Cash

ERP Problemen

De functionaliteit die ERP biedt om processen te ondersteunen zijn vaak hopeloos verouderd en volstaan niet meer. ERP systemen zijn in de vorige eeuw geïntroduceerd en werden later uitgebreid met CRM-, BI-, modules etc. De softwarebasis van veel bedrijven bestaat dus nog steeds uit technologie uit de jaren negentig. Deze systemen zijn van oorsprong niet ontworpen om snel aanpassingen door te voeren. Wel worden er steeds meer eisen gesteld aan de systemen zoals direct heldere rapportages en het koppelen van meerdere bedrijfsprocessen zodat verbanden gelegd kunnen worden.

Een ERP syseem is de softwarematige ruggengraat van het bedrijf als het gaat om bedrijfsprocessen. Het beheert gegevens van financiële zaken tot HRM- en inkoop en verkoop. ERP staat dus al lange tijd niet meer op zichzelf, en wij zien rondom ERP veel gerelateerde toepassingen zoals CRM, PLM, MRP en WMS systemen of modules. In essentie is er niks mis met een ERP of WMS systeem, mits deze goed afgesteld en geïmplementeerd is, voldoen aan de “scope” die het bedrijf voor implementatie gesteld heeft, helaas wordt deze in de praktijk vaak verkeerd gedefinieerd of bestaan er irreële verwachtingen die een gemiddeld ERP systeem nooit kan waarmaken.

Verder vergen constante veranderingen in de bedrijfsvoering aanpassingen aan ERP-software en bedrijfsprocessen. De meeste ERP-systemen zijn echter nauwelijks aan te passen zonder de hulp van externe consultants. De kosten van veranderen zijn daardoor aanzienlijk hoger en bedrijven lopen zelfs het risico dat ze niet mee kunnen gaan met verandering door een statisch ERP-systeem.

Kortom, veel bedrijven kunnen niet zonder hun huidige ERP systeem, echter zijn de implementatie en verbetertrajecten lang en gaan vaak gepaard met veel problemen. Veel bedrijven voeren maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks wijzigingen door aan het ERP-systeem blijkt uit een onderzoek van analistenbureau Mint Jutras.

Bij SucceedIT merken wij dit ook; onze klanten zijn voordurend op zoek naar verbeteringen van ERP oplossingen om logistieke processen zoals de inkoop, verkoop, voorraadbeheer, etc. beter te ondersteunen.

Problemen met bedrijfsprocessen

Omdat veel ERP systemen tekort schieten proberen veel bedrijven de bijvoorbeeld voorraadbeheer te regelen met Excel of volledig van het ERP-systeem losstaande zelfgemaakte oplossingen. De risico’s hiervan zijn enorm. Foutgevoeligheid, het missen van dynamiek en efficiency, dubbele invoer van gegevens, foutieve formules in Excel etc.

De markt en vraag zijn een stuk dynamischer geworden in vergelijking met een paar decennia geleden. Denk maar aan het aantal elektonische berichtuitwisseling, ketenintegratie, webshops etcetera. Dit vergt een stuk meer flexibiliteit van de ERP systemen en logistieke processen.

ERP systemen kunnen nauwelijks met deze dynamiek omgaan. Bestelvoorstellen zijn niet geoptimaliseerd, Material Resource Planning (MRP) zijn statisch en beperkt. Logistieke parameters, forecasts, planningen zijn statisch of beperkt in fuctionaliteit.

Gevolgen

De bovengenoemde problemen zorgen vaak voor een akelige verstoring van bedrijfsprocessen die financieel verstrekkende gevolgen kunnen hebben.
Denk maar aan out-of-stock situaties, onvolledige leveringen, verkeerde leveveringen, spoedleveringen etc. Vaak veroorzaakt door verkeerde en/of statische data in ERP oplossingen. Concreet een aantal voorbeelden van de verstoringen:

– Opslingereffecten binnen de supply chain
– Stilstand van productie of stock-outs
– Verhoging van incourante voorraad
– Hoge Rente/Ruimte/Risico kosten
– Relatief lage servicegraad –lange doorlooptijden

Oplossing

ERP alleen is niet meer genoeg. Prima voor registratie van administratieve processen maar onvoldoende flexibel om te kunnen voldoen aan de dynamiek en vereiste functionaliteit van deze tijd. Vraag is dan ERP aanpassen of uw ERP laten voor wat het is en letterlijk voor andere oplossingen kiezen om dynamiek en gevraagde flexibiliteit toe te voegen.

Tegenwoordig bestaan er cloud-gebaseerde software oplossingen out-of-the-box die geen lange uitroltrajecten vereisen om ze aan te passen op bedrijfsprocessen. Deze oplossingen bieden de functionaliteit, schaalbaarheid en flexibiliteit die bedrijven van tegenwoordig nodig hebben tegen een fractie van de kosten. Doordat bedrijven geen prijzige hardware meer aan hoeven te schaffen of dure implementatie moeten bekostigen. Daarnaast zijn dit soort oplossingen eenvoudig te koppelen aan ERP oplossingen.

De implementatie kan binnen een korte tijdsperiode gedaan worden door een specialist met verstand van bedrijfsprocessen en IT, waarna een korte training volgt en medewerkers met het systeem uit de voeten kunnen.

Toekomst

Een ERP als één overkoepelende bedrijfsoplossing is met de hedendaagse technieken alweer achterhaald. Wij zien bedrijven steeds meer richting Cloud computing, Software as a Service (SaaS) en afgeleide technieken bewegen, belangrijkste voordelen zijn weer een snellere uitrol en lagere investeringen onder behoud van functionaliteit.
Ook bewegen meer bedrijven zich richting modulaire oplossingen, denk aan LEGO-achtige blokjes die op het ERP te “klikken” zijn voor extra functionaliteit en integratie. Dit zorgt ook voor meer flexibiliteit in de systemen. Ook zullen ze aan functionaliteit winnen door steeds meer koppelingen die gerealiseerd worden.

Modulaire oplossingen van SucceedIT:

BI4Dynamics logo
BI4Dynamics (Rapportages / BI)
BI4Dynamics is een rapportagesoftware die de mogelijkheid biedt om op gestructureerde wijze data te onttrekken uit Microsoft Dynamics NAV en AX. De oplossing biedt een wizard om een datawarehouse eenvoudig te configureren. Hiermee worden klanten in staat gesteld data op eenvoudige wijze te analyseren, te consolideren en te rapporteren. Lees hier de brochure.
EazyStock voorraadoptimalisatie
EazyStock (Voorraadbeheer / Voorraadoptimalisatie / MRP / PLM)
EazyStock is een krachtige en betaalbare voorraadmanagement oplossing die eenvoudig gekoppeld kan worden aan uw ERP of WMS oplossing. EazyStock wordt ingezet voor vraagvoorspelling, voorraadbeheer en het maken van inkoopvoorstellen.

Juiste implementatie & inrichten:
Door de out-of-the box oplossingen en Cloud/ SaaS ontwikkelingen behoren de lange uitrol-/implementatie trajecten tot het verleden. Externe die verantwoordelijk zijn voor consultancy en/of implementatie prijzig. Maar nu door kortere implementatie tijd is een goede inrichting en implementatie mogelijk en zelfs financieel zeer aantrekkelijk.

 

Bronnen:

Sander Hulsman – Organisatie verliest veel geld aan ERP-systeem
Hessel Visser – Is ERP nog wel van deze tijd?