Ga naar de inhoud

The Battle: Dynamics NAV of AX

Dynamics AX en NAV zijn de twee ERP-oplossingen uit de stal van Microsoft. Deze ERP-oplossingen staan bij veel bedrijven nog steeds bekend als Axapta en Navision hoewel de naamswijziging al in 2005 is doorgevoerd.

Zowel deze naam wijziging als het de positionering door Microsoft brengt nog steeds de nodige verwarring met zich mee. Laten we deze verwarring eerst maar proberen weg te nemen. Eerst de naam, Navision heet dus sinds 2005 Dynamics NAV en Axapta heet sinds 2005 Dynamics AX.

Dynamics is de algemene naam voor de business oplossingen van Microsoft. Binnen deze groepsnaam worden binnen Europa drie bekende oplossingen gevoerd. Microsoft Dynamics NAV, Microsoft Dynamics AX en Dynamics CRM.

Dynamics CRM is de CRM (Marketing & Sales) oplossing van Microsoft en gaat de concurrentie aan met oplossingen als SalesForce, SuperOffice, ZOHO en SugarCRM. Dynamics CRM kan makkelijk gekoppeld worden aan Dynamics NAV en AX wanneer u niet al te veel eisen stelt aan de koppeling. De integratie met uw Office en vooral Outlook oplossing is erg goed.

Dynamics NAV wordt gepositioneerd als het kleine broertje van Dynamics AX. Microsoft zet Dynamics AX neer als de oplossing voor grotere bedrijven (250 medewerkers en meer en/of bedrijven die meer internationaal werken). Plat gezegd is de marketing boodschap van Microsoft: “Dynamics NAV is voor kleinere bedrijven en trek je uit de muur en Dynamics AX is de serieuze ERP oplossing voor grotere bedrijven.” Deze positionering van Microsoft is alleen een commerciële om de beslissing voor bedrijven makkelijk te maken. Naar onze mening is in werkelijkheid de keuze voor Dynamics NAV of AX lastiger en vergt een goede onderbouwing.

Artikel update: april 2018

In april 2018 heeft Microsoft de opvolger van Dynamics NAV gepresenteerd. Dynamics 365 Business Central. Vanaf januari 2018 is het niet meer mogelijk om nieuwe Dynamics NAV licenties aan te schaffen. Lees meer in ons artikel. `Het einde van Dynamics NAV`.

Mocht u onafhankelijk advies willen over welke oplossing het best bij uw organisatie past en waar u rekening mee dient te houden bij uw keuze neem dan gerust contact met ons op.

DynamicsConsultants is expert op het vlak van de Dynamics productrange en zijn onafhankelijk van Microsoft en Dynamics Gold Partner. Wij kunnen u onafhankelijk adviseren over de inzet van Dynamics 365 Business Central.