Ga naar de inhoud

E-business automatisering voor mkb Nederland

Als je op internet gaat zoeken op e-commerce vind je enorm veel over het bouwen van webshops, het ervoor zorgen dat je goed gevonden wordt en e-marketing. Maar wil je iets vinden over het automatiseren van orderafhandeling, facturatie en voorraadbeheer in relatie tot e-business, dan wordt het een stuk lastiger.

Je vindt wel van alles over ‘de grote jongens’: Coolblue, Bol.com en  Amazon. Zij hebben dan ook miljoenen te besteden en beschikken over automatiseringsafdelingen van honderden medewerkers. Veel maatwerk, veel geld en ook vast veel trial-and-error. Juist voor de kleinere e-commerce bedrijven die toekomstgericht bezig willen zijn, processen efficiënt willen inrichten en geen oneindige budgetten en resources hebben, is vrijwel niets te vinden.

Mogelijkheden voor het mkb

Toch zijn er mogelijkheden voor e-business bedrijven in het mkb om te zorgen voor een strak geautomatiseerde omgeving met bewezen en toekomstbestendige oplossingen.

Tip 1: Begin niet aan maatwerk, maar kies voor bewezen oplossingen.

Tip 2: Accepteer dat je (nog) geen Coolblue, Bol.com of Amazon bent en op sommige punten het niet zo kunt krijgen als je wellicht zou willen.

Bij het goed automatiseren van e-commerce bedrijven komt er meer kijken dan alleen een mooie webshop, goede vindbaarheid en e-marketing (de front-end). Ook de achterliggende processen zoals facturatie, orderafhandeling, voorraadbeheer en informatie-uitwisseling met pakketdiensten moeten op orde zijn om snel en goed te kunnen leveren (de back-end), de klant inzicht te kunnen geven in de status van de levering en het liefst zoveel mogelijk orders te verwerken met de inzet van zo min mogelijk mensen.

Wat heb je dan nodig?

In ieder geval een prima webshop en goede software voor de orderafhandeling, facturatie, het voorraadbeheer en de financiële administratie. Uiteraard moeten de webshop en de software makkelijk informatie met elkaar kunnen uitwisselen. Denk hierbij aan artikelen, prijzen, bestellingen, de beschikbaarheid van artikelen etc.

Veel e-commerce bedrijven beginnen met alleen een webshop en lopen, als het succesvol wordt, al snel tegen problemen aan rond orderafhandeling, dubbele en handmatige registratie van artikelen, prijzen en facturatie. De behoefte ontstaat dan al snel om bijvoorbeeld de inkoop, de logistiek, facturatie en het voorraadbeheer te professionaliseren en vooral te integreren met je webshop.

Door te kiezen voor een totaaloplossing waarbij de koppeling voor uitwisseling van gegevens al bestaat en door te kiezen voor een bewezen platform, zoals Microsoft 365 met Shopify of Magento, kun je de kosten laag houden en is er vaak al een standaardkoppeling tussen de webshop en de back-end beschikbaar.

Mocht je al een webshop of bestelportaal hebben dat je niet wilt vervangen maar wel wilt koppelen met een back-end oplossing van Microsoft, dan kan dat. Maar de praktijk leert dat het maken van deze koppelingen vaak lastiger is dan gedacht en flinke kosten met zich meebrengt.

 

ecommerce dynamicsconsultants

Voorbeelden van bewezen front-end oplossingen voor de webshop zijn bijvoorbeeld Shopify en Magento. Beide bieden veel templates voor het maken van een goede webshop, kunnen worden uitgebreid met betalingsapps en bieden voldoende mogelijkheden voor zowel een goed B2B-bestelportaal als een B2C-webshop. Als back-end biedt het Microsoft 365-platform (voorheen Office 365) heel veel goede mogelijkheden. Hoewel Microsoft 365 bekendstaat als de online werkomgeving met Outlook, Word, Excel en Teams, heeft het veel meer te bieden dan dat. Vanuit Microsoft 365 kan een bedrijf hele back-end omgevingen inclusief een financiële administratie optuigen. Daarnaast biedt Microsoft 365 standaard connectoren met het Shopify- en Magento-platform. Door beide te combineren kun je snel en eenvoudig een volledige e-commerce omgeving opzetten.

Volledig en snel geautomatiseerd, op basis van bewezen marktoplossingen, zonder kostbaar maatwerk!

Meer weten?

ebook ecommerce Download dan ons whitepaper ‘E-commerce processen het het Microsoft 365-platform’

 

[mkdf_button size=”” type=”” text=”Download” custom_class=”” icon_pack=”font_awesome” fa_icon=”” link=”https://www.dynamicsconsultants.nl/e-book-e-commerce-processen-met-het-microsoft-365-platform/” target=”_self” color=”#fe5000″ hover_color=”#ffffff” background_color=”#ffffff” hover_background_color=”#fe5000″ border_color=”#fe5000″ hover_border_color=”#fe5000″ font_size=”” font_weight=”” margin=””]