Ga naar de inhoud

Dynamics NAV voor mijn voorraadbeheer?

De slagvaardigheid van een bedrijf wordt onder andere bepaald door het productassortiment, de kwaliteit van de bedrijfsprocessen en het personeel. Slimme software oplossingen zijn daarbij cruciaal voor een snelle besluitvorming, optimale levering en een perfect voorraadbeheer. Die software moet dan wel zijn toegesneden op het voorraadbeheer binnen uw bedrijf.

Het belang van voorraaddata voor voorraadoptimalisatie

voorraadbeheer dataCentraal daarin staat de kwaliteit van uw data. Alleen als u toegang heeft tot betrouwbare en actuele voorraadgegevens, kunt u snel de juiste beslissingen nemen. En dus ook snel antwoord geven op klantvragen. Betrouwbare en actuele data, in combinatie met helder gestructureerde bedrijfsprocessen maken een optimalisering van uw voorraadbeheer mogelijk. Wie zijn voorraad kent, heeft inzicht in de kosten ervan en mogelijke overschotten. Ook heeft u zicht op de productievoortgang, op bottlenecks en artikelen die langzamer of sneller lopen dan gepland.

Dat begint allemaal met direct en overal toegankelijke data. Daarbij gaat het zowel om de actuele als de historische gegevens en de verkoopprognoses. Alleen met die informatie bent u in staat om uw voorraad daadwerkelijk te reduceren en optimaliseren. En die voorraadoptimalisatie ziet u direct terug in uw winstgevendheid en kostenbesparingen:

  1. Goede data staan aan de basis van een optimaal inkoopvoorstel. U koopt de juiste hoeveelheid in van het juiste product op het juiste moment.
  2. Goede data zorgen voor een optimaal voorraadbeheer. U kent uw optimale voorraadhoogtes en ideale inkoopmomenten.
  3. Uw data dragen direct bij aan een betere voorcalculatie en offertes. Nooit meer offertes die u wel wint, maar verliesgevend blijken. Of offertes die u nodeloos verliest omdat u ongewild duurder was dan uw concurrenten.
  4. Goede data sturen effectief uw manufacturing. Uw productie weet welke shifts er gedraaid moeten worden en produceert voor uw klanten. Niet voor uw magazijn.

 

De besparing op uw voorraadkosten en het verbeterde offerteproces, samen maken ze uw onderneming winstgevender. Een investering in voorraadbeheer is daarmee misschien wel beste manier om uw winst te verbeteren.

Dynamics NAV en voorraadoptimalisatie

Met Dynamics NAV krijgt u toegang tot al uw voorraadinformatie. De integratie van Dynamics NAV  met uw bedrijfsprocessen opent de deur naar een verbeterd voorraadbeheer en verdere voorraadoptimalisatie. Wie zicht krijgt op de reëel aanwezige voorraden, afgezet tegen de orderportefeuille en de verkoopprognoses, kan beginnen met het reorganiseren van het voorraadbeheer:

  • Wat kan er anders?
  • Welke leverancier is sneller?
  • Betekent dat ook dat hij duurder is?
  • Wegen die extra kosten op tegen een aan te houden voorraad?

 

De antwoorden op deze en andere vragen bepalen hoe uw voorraadbeheer er uit zal gaan zien. Daarbij gaat het niet alleen om de voorraadhoogte maar ook om aanvullende productinformatie. Informatie die nodig is om voor een inkoopvoorstel snel meerdere aanbieders en artikelen te kunnen vergelijken. Hoe makkelijk is het immers als voor een interne onderdeel of halffabricaat alle bijbehorende informatie direct beschikbaar is? Denk aan levertijd, kosten of extra kosten voor snelle levering. Ook wordt een waardering van de artikelen mogelijk, waarbij de productieafdeling haar voorkeuren kan aangeven.

Op die manier ontstaan parameters die bij onderhandelingen of bij een voorcalculatie direct gebruikt kunnen worden, waardoor de prijs zo realistisch mogelijk wordt. Met Dynamics NAV wordt het voorraadbeheer een integraal onderdeel van sales, operations, projectbeheer en manufacturing.

voorraadbeheer voorraadoptimalisatieDynamics NAV & EazyStock voor verdere voorraadoptimalisatie

Als u uw voorraadbeheer nog verder wilt optimaliseren, is uitbreiding met gespecialiseerde voorraadoptimalisatie functionaliteit een goede keuze. Door Dynamics NAV uit te breiden met bijvoorbeeld EazyStock voorraadoptimalisatiesoftware krijgt u toegang tot functies als geavanceerde vraagvoorspelling (inclusief seizoensinvloeden en salescampagnes) en multi-locatieplanning. Door met al deze factoren rekening te houden, optimaliseert u uw voorraadhoogte.

Dynamics NAV voor gebruikersvriendelijk voorraadbeheer

Voor een goed functionerend voorraadbeheer is niet alleen een oplossing nodig die uw voorraadgegevens perfect beheert. Dat moet ook nog eens gebruiksvriendelijk gebeuren. Alleen als uw medewerkers snel aan de slag kunnen met de nieuwe functies, zullen ze ze ook gaan gebruiken. Gebruiksvriendelijkheid is een cruciale eis als u wilt voorkomen dat ook in de toekomst de inkooporders nog in eigen Excel sheets worden doorgerekend. Of zelfs op papier.

Met Dynamics NAV heeft u een voorraadoplossing met een gebruikerservaring die naadloos aansluit op de verdere office toepassingen waar uw medewerkers dagelijks mee werken. U zult een snelle leercurve zien bij uw medewerkers. Na een maand kunnen ze zich waarschijnlijk niet meer voorstellen hoe ze het daarvoor deden zonder Dynamics NAV.