Ga naar de inhoud

Uw roadmap: Dynamics NAV of Dynamics 365?

Dynamics is de naam voor de complete productgroep van bedrijfssoftware binnen Microsoft. Die groep bestaat uit meerdere producten die veelal op verschillende manieren zijn ontstaan en doorontwikkeld. Tussen de verschillende Dynamics producten zien we dan ook fundamentele verschillen in architectuur en technologie.

Wat voor bedrijven belangrijke vragen oplevert, is waar de verschillende roadmaps naartoe bewegen. We zien namelijk twee belangrijke ontwikkelingen:

  • Vorig jaar lanceerde Microsoft het Dynamics 365-platform. Dit is een moderne cloud-based oplossing die zoveel mogelijk standaard functionaliteit biedt. Klant specifieke functionaliteit wordt niet gerealiseerd door aanpassingen aan het product zelf, maar door de ontwikkeling van specifieke apps. Er is een Dynamics 365 Business-editie die op kleine en middelgrote organisaties is gericht. Maar ook de bestaande producten Dynamics AX (een ERP gericht op grote ondernemingen) en Dynamics CRM zijn onder de noemer Dynamics 365 Enterprise opgenomen in de Dynamics 365-oplossing.
  • Tegelijkertijd zijn er nog een aantal andere Dynamics producten, waarvan Dynamics NAV het meest bekend is. Dit is een ERP-oplossing gericht op kleine tot middelgrote ondernemingen, waarin de gebruiker veel ruimte heeft voor maatwerk aanpassingen. Ook zijn er veel branche specifieke add-ons. Voor Dynamics NAV lijkt Microsoft vooralsnog een eigen ontwikkel roadmap te voeren met Dynamics NAV als een zelfstandig product.

 

Wat betekent dit voor de Dynamics NAV gebruiker?Dynamics 365 roadmap

Dynamics AX is opgegaan in Dynamics 365 Enterprise. Daarnaast is er Dynamics 365 Business (ook wel Dynamics 365 for financials) dat qua doelgroep vergelijkbaar is met Dynamics NAV. Terwijl Dynamics NAV ook zelf verder wordt ontwikkeld. Het geeft u als ondernemer maar beperkt houvast. En het betekent dat u zich wellicht afvraagt of u door moet gaan met uw huidige Microsoft Dynamics NAV, of dat in uw geval het juist nu al een moment is om de overstap naar Dynamics 365 te overwegen. Zeker als u op het punt staat een grote Dynamics NAV-upgrade in te plannen.

Verschillen in functionaliteit tussen Dynamics NAV en 365

Eén van de overwegingen daarbij is het verschil in functionaliteit tussen beide omgevingen. De vergelijking valt nu nog vaak uit in het voordeel van Dynamics NAV. Dat biedt ruimere functionaliteit voor de ondersteuning van uw bedrijfsprocessen. Tegelijkertijd weten we dat Microsoft hard inzet op de uitbreiding van de Dynamics 365-functionaliteit. Op langere termijn zullen de verschillen zeker afnemen.

Keuze voor maatwerk of standaard?

Dynamics NAV biedt veel ruimte voor maatwerk en add-ons. Veel bedrijven kiezen daarom ook voor Dynamics NAV. Men wil een ERP-oplossing die optimaal kan worden aangepast aan de eigen bedrijfsvoering. Tegelijkertijd maakt het vele maatwerk de tussentijdse upgrades tussen opeenvolgende NAV-releases verre van eenvoudig. We gingen daarom al eerder in op de upgrade strategie voor Dynamics NAV.

Dynamics 365 biedt als clouddienst standaard functionaliteit. Met tools als PowerApps en vanaf de Microsoft AppSource kunnen echter wel degelijk klantspecifieke apps gebruikt worden. Dit biedt de mogelijkheid om de functionaliteit toch steeds meer te tunen naar de wensen van de eigen organisatie, zonder dat het core systeem verandert. Deze ‘maatwerk aan de buitenkant’ aanpak is toekomstgericht en beperkt de kosten. Tegelijkertijd hanteert NAVconsultants deze benadering ook al met veel succes in Dynamics NAV-omgevingen van klanten. Ook daar is de hoeveelheid maatwerk sterk verminderd en wordt er steeds meer met specifieke apps gewerkt.

Dynamics 365 roadmapKeuze voor de Cloud of on-premise?

Extra gecompliceerd is het dat Dynamics 365 een absolute keuze voor de Cloud betekent. Met Dynamics NAV is het de keuze van de klant of hij zijn data in een private of public cloud wil beheren. Voor sommige klanten is het vanuit hun specifieke branche – of rol binnen die branche – geen vanzelfsprekendheid dat de gegevens naar de public cloud mogen. De ontwikkeling naar cloud-oplossingen loopt parallel aan de discussies over databeveiliging en privacy aspecten. Voor de keuze tussen Dynamics NAV en Dynamics 365 is het een belangrijk onderwerp.

Samen ontwikkelen we uw ERP-roadmap

Er zijn dus veel overwegingen te maken, waarbij niet alleen uw eigen bedrijfsplannen en toekomstscenario’s moeten worden meegewogen, maar ook de productontwikkelingen die de leverancier voor beide oplossingen in de planning heeft. Onze consultants volgen continu de ontwikkelingen rondom de Dynamics-roadmap en hun producten. Graag analyseren we met u samen de meeste logische vervolgstap voor uw bedrijfssoftware en stellen uw roadmap op.