Ga naar de inhoud

De kracht van ERP: Het zit ‘m in de data!

Eind 2012 heeft proces- & IT adviesbureau SucceedIT een onderzoek uitgevoerd naar het verbeterpotentieel van ERP. Veel vertegenwoordigers uit verschillende bedrijven hebben hieraan meegewerkt. In deze samenvatting vindt u de opmerkelijkste resultaten van het onderzoek. Ze bieden stof tot nadenken en tot handelen.

Managementinformatie belangrijker dan cloud

De focus van organisaties ligt op management-informatie en het verbeteren van datakwaliteit. Maar weten bedrijven ook hoe ze deze management-informatie boven tafel kunnen krijgen? Weten ze welke informatie ze echt nodig hebben? Zoals verwacht zijn naast deze onderwerpen ook CRM en BI-oplossingen populair. Opvallende uitkomst van het onderzoek is de lage prioriteit die organisaties geven aan de Cloud en aan het uitbesteden van hard- en software.

Gebruik van data onthult de kracht van ERP

93% van de ondervraagde organisaties geeft hoge prioriteit aan het verbeteren van managementinformatie. Desondanks blijken bedrijven in de praktijk vaak niet in staat goede managementinformatie uit hun ERP te halen. Dit geldt zelfs als zij gebruik maken van een extern management-informatiesysteem. De problematiek wordt blijkbaar niet opgelost door de aanschaf van een BI-oplossing. De oorzaak ligt namelijk op een ander vlak. Organisaties hebben onvoldoende inzicht in de daadwerkelijke informatiebehoefte en storten zich te veel op technologische oplossingen.

De uiterst competitieve markt waarin marges en levertijden krapper worden en productkwaliteit en leverbetrouwbaarheid omhoog moeten, maakt het definiëren van de informatiebehoefte complexer. Hoe anticipeer je hierop als bedrijf en wat kan data uit je ERP hierin bijdragen, is een vraag die bedrijven zich vaker zouden moeten stellen. Simpele analyses van data geven bijvoorbeeld een loepzuiver beeld van klant- en leveranciersgedrag. Daarnaast geven analyses van de voorraad inzicht in hardlopers, omloopsnelheden, leverbetrouwbaarheid en incourante goederen. De ware kracht van ERP zit ‘m in de data. Organisaties weten dit potentieel maar beperkt te benutten!

Veel organisaties niet klaar voor de ‘Cloud’

Het merendeel van de bedrijven heeft het beheer van de IT omgeving in eigen handen. Veel organisaties lijken nog niet toe te zijn aan ‘Cloud’ en ‘Hosting’ diensten. Bedrijven zouden hier mogelijk een andere keuze in maken, als ze een goede kosten/baten analyse zouden maken.

Het volledige onderzoekrapport kunt u hieronder downloaden:

De verborgen schatten van ERP

 

Meedoen aan het onderzoek?

Wij gaan ook dit jaar gewoon door met het verzamelen van data. Wilt u meewerken aan ons onderzoek? Vul dan hier de enquete in.