Ga naar de inhoud

De gevaren van joyriding met bedrijfssoftware

Heb jij ooit in een auto gereden voordat je je rijbewijs had behaald? Best gevaarlijk, nietwaar? Autorijden zonder voldoende opleiding is een groot risico. Het kan schade aanrichten met een grote materiële impact die jou jarenlang kan achtervolgen. Maar hoe zit het met het gebruik van bedrijfssoftware in jouw organisatie? Wat is de impact als eindgebruikers van jouw bedrijfssoftware niet genoeg training hebben gehad?

Verkeersveiligheid is belangrijk en de regels op de weg zijn er om ons te beschermen. Zo zorgen we ervoor dat een toekomstige chauffeur bekwaam genoeg is. Een rijbewijs wordt immers pas afgegeven na een overtuigende demonstratie van die vaardigheden. En iedereen begrijpt dat het behalen van deze vaardigheden (veel) tijd en geld kost.

Training overbodig bij (nieuwe) software?

Bij bedrijfssoftware werkt dit anders. Hoewel je veel schade kunt aanrichten door een ERP-systeem onjuist te gebruiken, is er meestal geen toezicht. Niet van de overheid, noch van jouw eigen management! Bovendien is meestal het management van mening dat training en instructie te kostbaar zijn. Het zijn vaak ook de eerste kostenposten die in het koopproces naar beneden worden bijgesteld.

Want eerlijk is eerlijk, de leverancier die het grootste aantal trainingsdagen aanbiedt, is meestal degene die als eerste van de shortlist wordt geschrapt. Te kostbaar! Maar hierdoor is de kans groter dat het project faalt. Zeker ook als nieuwe collega’s na de livegang door hun collega’s worden getraind. “De lammen leiden de blinden.”

De gevolgen van joyriding

De gevolgen van deze aanpak kunnen rampzalig zijn! Jouw gebruikers maken er een puinhoop van omdat ze niet (voldoende) gekwalificeerd zijn. Misschien zetten ze zelfs hun zorgeloze gebruik van informatie-eilanden in Excel of Access voort. Uiteindelijk kom je als organisatie dan niet vooruit.

Als jij werkelijk streeft naar een succesvol project, moet je altijd voor voldoende training zorgen! Bij voorkeur tijdens het implementatieproces. Maar ook na het upgraden naar nieuwe versies en na het aannemen van nieuwe medewerkers. Dat is de enige manier om joyriding met jouw bedrijfssoftware te voorkomen.

DynamicsConsultants

Meer weten over onze aanpak omtrent Microsoft 365 Dynamics Business Central? Na een korte analyse kunnen wij exact bepalen wat nodig is, waarna we een fixed-price aanbod zullen doen. Geen risico’s, glashelder en geen verrassingen achteraf. Wij maken werken leuker en makkelijker en zorgen dat je klaar bent voor de toekomst.

Meer weten over overstappen naar Business Central? Neem contact op of vraag onze gratis whitepaper aan.