Ga naar de inhoud

Dynamics 365 Business Central 2020 releasewave 2

Vanaf 2 oktober is de nieuwe release van Microsoft Dynamics 365 Business Central beschikbaar (2020 releasewave 2 versie 17). Wij zetten de belangrijkste verbeteringen voor functioneel beheerders, gebruikers en financials voor je op een rij. 

Interessant voor technisch en functioneel beheerders

Het opzetten van een test- en acceptatieomgeving in Business Central wordt gemakkelijker

Je kunt naast je productieomgeving nu ook een test- en acceptatieomgeving actief maken. Deze zogenaamde sandbox-omgevingen zijn in een paar minuten toe te voegen of te verwijderen, zodat je altijd een up-to-date testomgeving hebt. Voor deze omgevingen geldt:

  • Alle omgevingen bij elkaar mogen 80GB groot zijn.
  • Je kunt een extra productie-omgeving erbij kopen, dan krijg je drie sandboxes en 4GB ruimte erbij in je tenant. In totaal heb je dan dus 84GB voor alle databases.

Lees hier hoe dit werkt na 2020 releasewave 2.

 

Debuggen kan weer!

Developers kunnen weer ‘inhaken’ op gebruikerssessies om te debuggen. Met debuggen kan een ontwikkelaar aan foutopsporing doen ingeval een gebruiker foutmeldingen krijgt. Hiermee kan sneller de oorzaak van een foutmelding worden achterhaald in de code.

 

Verbeterde integratie met Common Data Service

Common Data Service is een centrale database die gemakkelijk koppelt met andere diensten van Microsoft, zoals PowerBI. Vanuit Business Central link je de gegevens naar Common Data Service, waar vanuit je die data weer in andere applicaties kunt gebruiken. Andersom werkt het ook, dus gegevens vanuit andere bronnen kunnen naar Business Central vloeien. Deze update verbetert de link tussen Business Central en Common Data Service.

 

Functiebeheer

Bepaal zelf of je nieuwe functies van een release wilt gebruiken of niet. Je kunt per functionaliteit aangeven of je deze wel of niet wilt activeren bij een update.

 

Wijzigingen aan rolcentra

Rolcentra worden makkelijker om te beheren, met betere benamingen, en nieuwe tegels en knoppen in sommige rolcentra.

 

Capaciteit

Aanpassingen aan het Business Central Admin Center zorgen ervoor dat je beter inzicht hebt in de beschikbare capaciteit van je Business Central-omgevingen.

 

Ctrl+Alt+F1

De inspectie-tool waarmee powerusers meer informatie zien over tabellen en de data daarin, is nu op meer plekken beschikbaar en werkt nu ook bij tijdelijke tabellen.

 

Bewaarbeleid voor logbestanden

Er is een nieuw bewaarbeleid. Daarvoor verwijzen we je graag naar de website van Microsoft 

 

Verbeterde functionaliteit voor de gebruikers van Business Central

Wijzigen kostprijzen van service- en niet-voorraadartikelen

Je kunt de kostprijs van service- en niet-voorraadartikelen nu aanpassen nadat erop geboekt is.

De kostprijs van niet-voorraadartikelen heeft geen financiële impact, maar het is wel mogelijk om een kostprijs in te voeren. In oudere versies was het niet mogelijk om de kostprijs nog te wijzigen nadat erop geboekt was. Lees meer bij Micrsoft.

 

Zendingen zijn gemakkelijker te traceren

Je kunt zendingen traceren vanaf meer pagina’s (facturen, creditnota’s en geboekte retourzendingen). Eerder kon dat alleen vanaf geboekte verkoopverzendingen. Ofwel, een zending terugvinden terwijl je een klant aan de lijn hebt, is nu veel eenvoudiger.

 

E-mail en telefoonnummer contact

Het e-mailadres en telefoonnummer van een contact zijn nu beschikbaar op alle pagina’s en in alle rapporten.

 

Conversietemplates

Er zijn nieuwe conversietemplates om contacten om te zetten naar leveranciers of werknemers. Dergelijke templates waren al beschikbaar om een contact snel en volledig om te zetten naar een klant. Nu zijn er ook templates om een contact naar een leverancier of werknemer om te zetten.

 

Kruisverwijzingen naar 50 karakters

Item References zijn de nieuwe kruisverwijzing. De huidige kruisverwijzing blijft bestaan. Met een simpele functie kun je al je kruisverwijzingen omzetten naar Item References.

Waarom je dat zou willen? Item References mogen maximaal 50 karakters hebben, kruisverwijzingen maar 20.

Hoe je dat doet? Voer hiervoor in het scherm Feature Management (nu al beschikbaar) eenmalig de update uit.

 

Handig voor de financiële administratie

Memoriaalboekingen

Je kunt nu eenvoudig een kopie maken van een al eerder verwerkte memoriaalboeking. Dit is handig om snel een boeking opnieuw te maken of tegen te boeken.

De uitgebreide toelichting van Microsoft kan je hier lezen.

 

Automatische dagboekcontrole

Je kunt nu een dagboekcontrole op de achtergrond aanzetten die fouten in het dagboek opspoort. Lees hier hoe je dat doet.

 

Uitbreiding beschikbaarheid van Business Central

Business Central is vanaf nu ook beschikbaar in Brazilië, Ierland, Litouwen en India.

 

Er zijn nog meer verbeteringen, maar we hebben een selectie gemaakt van de meest relevante punten.

De volledige releasenotes voor de 2020 releasewave 2 zijn hier te vinden.