Ga naar de inhoud

5 Trends en Ontwikkelingen voor 2024

Integreer de trends in je werk

“Het gaat allang niet meer over de basisfunctionaliteit van een ERP-oplossing. Het onderscheid wordt gemaakt in de ambitie en mogelijkheden om de technische ontwikkelingen van morgen te integreren in jouw ERP-oplossing, en dat is iets wat alleen Microsoft echt voor elkaar heeft.” – Martin Plaat, Sales & Accountmanager SucceedIT

Als partner van veel verschillende ambitieuze bedrijven kijken we verder dan ERP; we verdiepen ons in de trends en ontwikkelingen die jou vooruit kunnen helpen.

Wij nemen je in deze blog mee door 5 belangrijke trends en ontwikkelingen voor 2024, zodat jij weet wat je te wachten staat. Laten we direct beginnen! ⬇️

1. Co-pilot

Waar AI voor veel bedrijven toch nog een stapje te ver is, gaat Co-Pilot veel bedrijven over de streep trekken om gebruik te maken van AI. Gartner voorspelt dat tegen 2026 zo’n 80% van de bedrijven generatieve AI zal gebruiken. Zeker in Nederland hebben we dan nog flink wat stappen te maken en Co-Pilot gaat ons daarbij helpen.

Hoe dan? Co-pilot is geïntegreerd in de apps die we al gebruiken op ons werk. Dit maakt het veel minder spannend en misschien nog wel belangrijker, we hoeven er weinig extra moeite voor te doen en het te gebruiken. Denk aan een schrijfhulp in Word, een analysetool in Excel, een slide-generator in PowerPoint. Maar ook binnen Business Central en binnen Outlook en Teams zullen steeds meer toepassingen komen.

Aanvullend is het heel interessant dat Co-pilot jouw bedrijfsinformatie kan gebruiken, althans de informatie waar jij zelf toegang toe hebt.

De eerste onderzoeksresultaten – van Microsoft – laten zien dat gebruikers specifieke taken maar liefst 30% sneller afronden, en ook nog eens met hogere kwaliteit.

2. AI in zijn algemeenheid

Generatieve AI wordt steeds toegankelijker voor een breder publiek. Het gebruik ervan breidt zich uit en wordt meer gangbaar. Wat ooit als complex werd beschouwd, wordt nu gezien als een techniek waarvan verwacht wordt dat een groter aantal mensen er kennis van zal hebben. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat tegen 2026 meer dan 80% van de bedrijven generatieve AI-API’s zal hebben gebruikt of generatieve AI-toepassingen zal hebben geïmplementeerd. Deze ontwikkeling zal naar verwachting tegen 2024 impact hebben op bijna alle functies binnen organisaties. AI-bots zullen routinetaken overnemen, waardoor mensen kunnen focussen op meer strategische taken, waarbij creativiteit en empathie steeds belangrijker worden.

3. Power Platform

Het Power Platform stond wederom centraal tijdens de Directions 2023 in Lyon, met specifieke aandacht voor de toenemende rol ervan. Het Power Platform wordt steeds vaker gebruikt voor en door onze klanten. En de invloed van het Power Platform in de nabije toekomst wordt alleen maar groter. Denk hierbij aan verdere ontwikkelingen op het gebied van Power Pages voor een goede website die je tegen weinig kosten en inspanning online brengt of Power Apps waarbij je eenvoudig een app kan bouwen voor bijvoorbeeld het online invoeren van klantgegevens, zonder CRM.

De toename van integraties met externe diensten en systemen is hierin een goede ontwikkeling. Hierdoor kan je als bedrijf naadloos connectiviteit realiseren tussen het Power Platform en diverse andere tools en databronnen, waardoor je een breder scala aan gegevens en functionaliteiten kan benutten.

Wist jij dat Microsoft Dynamics 365 Business Central uitgeroepen tot beste ERP van 2024 door Forbes?

4. Automatisering in actie: RPA

We zien nu al dat Robot Process Automation (RPA) in hoog tempo de manier waarop bedrijven processen automatiseren en stroomlijnen transformeert. De integratie van RPA in Microsoft Dynamics 365 Business Central leidt steeds meer tot krachtige oplossingen die de productiviteit verhogen en repetitieve taken verminderen. Productiviteitsverbetering en het wegnemen van terugkerende taken zijn al een groot onderdeel geweest van deze eerste stappen. Een voorbeeld waarin je dit nu al terugziet komen in Microsoft Dynamics 365 Business Central is met factuurverwerking.

Zo automatiseer je nu al eenvoudig factuurverwerking door het gebruik van een app. Deze haalt facturen uit e-mails, scant de gegevens en voert ze direct door in het boekhoudsysteem. Dit bespaart tijd, minimaliseert fouten en zorgt voor een soepel goedkeuringsproces, waardoor vertraagde betalingen worden voorkomen.

Door de combinatie van voorgaande punten als AI-functionaliteiten met RPA, verwachten wij grote vooruitgang op het gebied van procesautomatisering binnen Business Central. Hierdoor kunnen systemen zelflerend worden en anticiperen op veranderende omstandigheden.

5. Opkomst en integratie met B2B-portalen

Dit jaar gaan we de volgende stappen zetten binnen de aanwezigheid van B2B-portalen in deze markt, maar met name de mate van integratie met ERP-systemen, zoals Business Central. Met deze ontwikkeling verwachten wij een grotere mate van efficiëntie binnen verschillende bedrijfsprocessen, welke ook een grote invloed zullen hebben op de klanttevredenheid. Maar hoe ziet dit er dan uit? Even een kort voorbeeld:

Self-service toegang

B2B-portalen bieden klanten de mogelijkheid om in te loggen en toegang te krijgen tot relevante informatie. Een goed voorbeeld hiervoor: een groothandel die Business Central gebruikt, kan zijn klanten eenvoudig toegang geven tot realtime voorraadniveaus, bestelstatus van producten en facturatiegegevens. Dit stelt je klanten in staat om bijvoorbeeld zelf bestellingen te volgen, zonder tussenkomst van jouw medewerkers. Wat direct de werklast van je klantenservice vermindert en klanten in staat stelt proactief en zelfstandig te handelen.

Kortom, dit jaar zal je dus veel ontwikkelingen gaan zien op het gebied van efficiëntie, automatisering en de verdere ontwikkelingen van verschillende op AI gebaseerde oplossingen. Wij kijken enorm uit naar de ontwikkelingen die gaan komen dit jaar en de oplossingen die wij onze klanten gaan bieden.

Meer weten?

Ben jij benieuwd naar welke stappen jij kan zetten in 2024 met jouw ERP, e-commerce of procesoptimalisatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het inventariseren van jouw specifieke mogelijkheden!