Ga naar de inhoud

Stukje bij beetje toch richting de cloud

Bedrijven zijn nog steeds relatief voorzichtig met het adopteren van business software uit de cloud. De terughoudendheid neemt langzamerhand af en steeds meer bedrijven stappen toch over gezien de vele voordelen van het “cloud”-alternatief.

Cloud

De weerstand tegen cloud

Het is niet verwonderlijk dat er onder bedrijven een zekere mate van terughoudendheid bestaat als het gaat om de cloud ook wel Saas (software as a service) genoemd. Het is gemakkelijk om het gedachtegoed weg te schrijven als  “langdurige trend” of “ICT Hype”. Ook betreft het nog steeds een ICT traject, waar bedrijven zeker in de huidige economische tijden vaak huiverig tegenover staan. Er moet een zeker draagvlak bestaan binnen een organisatie.

Instap en groei

Ondanks dat de groei nog niet extreem hoog is zet deze wel gestaag door. De totale Nederlandse ICT-sector is van 2008 tot en met 2013 met bijna 12 procent gekrompen, maar de softwaresector ontsnapt aan deze neerwaartse beweging met een groei van bijna 17 procent en die groei zet door. Dit stelt AME Research in het rapport Trends in bedrijfssoftware 2013-2014. Een van de hoofdredenen voor groei in de markt voor bedrijfssoftware zit ’m in cloud-diensten. Maar ook de markt voor ERP-sofware groeit nog steeds. Dit is in contrast met de bovengenoemde tendens op de ICT markt. En met het toenemende aantal bedrijven die de instap wagen kunnen wij ons nu afvragen; “Is de Cloud dan toch hier om te blijven?”

Zeker nu niet alleen koplopers bestaande uit 5 á 10 man, maar ook de grote gevestigde bedrijven zoals: IBN, IFS, KPN, Oracle (Java) de instap wagen kunnen wij volmondig “Ja” antwoorden.
De markt voor cloudgebaseerde supply chain-systemen groeit dan ook. Volgens Gartner met negentien procent per jaar. De markt is nu vastgesteld zo’n 2,3 miljard dollar groot en groeit naar 4,4 miljard in 2018.

Niet geheel verwonderlijk sinds er bij de meeste bedrijven al wel een interesse was en het besef al een tijdje bestond dat deze ontwikkeling toch wel degelijk aanzienlijke waarde te bieden had aan bedrijven. Hieronder dan ook een paar voordelen op een rij.

Voordelen van de cloud:

 • Bedrijfsgegevens en data zijn ten alle tijden (24 uur per dag 7 dagen in de week) beschikbaar.
 • Toegang kan gemakkelijk geregeld worden voor meerdere mensen die tegelijkertijd de informatie vanaf verschillende plekken kunnen inzien. Ook het uitschakelen- en toevoegen van gebruikers is gemakkelijk. Vaak heeft dit geen invloed op de maandelijkse kosten.
 • De informatie is vaak vanaf meerdere platformen beschikbaar (mobiel/laptop/computer etc.)
 • Er is altijd een backup beschikbaar, geen lokale opslag meer.
 • Het licentiemodel is vaak zo dat er vooraf geen hoge prijzen te betalen zijn.
 • Implementatiekosten liggen ook lager, er komt minder maatwerk bij kijken.
 • Investering in hardware wordt overbodig. Er zijn geen servers, storage en gekoelde ruimtes meer nodig op locatie.
 • Geen zorgen meer over updates. Iedereen werkt met één en dezelfde versie die centraal door de leverancier geupdate is.
 • De duur van de uitrol en trajecten is aanzienlijk korter, lange implementatietrajecten zijn niet meer van deze tijd.
 • Abonnementen zijn maandelijks opzegbaar, mocht het product tegenvallen of simpelweg niks voor het bedrijf zijn dan kunnen deze diezelfde maand nog worden opgezegt; dit verkleint het investeringsrisico aanzienlijk.
 • Er is geen eigen IT beheer meer nodig.
 • Datavolumes zijn enorm toegenomen. Dat vergt een meer flexibele aanpak waarin cloud een belangrijke rol speelt.
 • Mede omdat het over een ICT traject gaat associëren bedrijven het vaak foutief met een lange uitrol/implementatie. Dit is niet het geval, de uitrol is vaak vele malen sneller dan een traditioneel ICT project.

Dat cloud technologie in de ICT flink in opkomst is zal niemand zijn ontgaan. Echter is de toepassing van cloud technologie is niet helemaal onomstreden voor wat betreft WMS software en het aansturen van magazijnprocessen. Tijdens de WMS-dag van April dit jaar was cloud een belangrijk thema. Zowel op het podium als daar naast gaven voor- en tegenstanders hun visie. De meningen bleken verdeeld, zie het onderstaande filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=hx3WPDo7qmc

Bronnen:
Supply chain moet naar de cloud – Jan Libbenga / Emerce
Markt voor bedrijfssoftware onttrekt zich aan krimp – Fred Teunissen / ICT Magazine
Cloud is nog vraagteken in WMS-land – Heres Stad / Logistiek.nl