Ga naar de inhoud

Vijf tips om ERP-maatwerk te beperken

Maatwerk is een van de grootste angsten van managers bij de implementatie van een ERP-systeem. Deze angsten zijn vaak gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Niet gek. maatwerk is een van de meest genoemde redenen voor het falen van een ERP-project. Maar het vermijden van maatwerk is gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Wij hebben vijf tips om maatwerk aan ERP-software zoveel mogelijk te beperken.

1. Erken dat aanpassingen aan ERP-software in de basis onwenselijk zijn.

De meeste ERP-software is tegenwoordig flexibel en heeft vele aanpassingsmogelijkheden. Dit geeft organisaties veel mogelijkheden. Maar dát software makkelijk aan te passen is, wil niet zeggen dat u dat ook moet doen.

Besef dat het heel moeilijk is om te stoppen als u eenmaal het pad van maatwerk ingeslagen bent. Overweeg alleen aanpassingen aan de rand van het systeem. Kleine aanpassingen die niet direct ingrijpen op de kernprocessen van het systeem. Als het maatwerk de kernactiviteiten van uw organisatie betreft heeft u de verkeerde ERP-software gekozen.

2. Goed projectmanagement en businesscases

Goed projectmanagement is een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat er niet meer aangepast wordt dan strikt noodzakelijk. Een businesscase kan daarbij helpen en het vormt een goede basis voor het nemen van beslissingen met betrekking tot maatwerkaanvragen.

In sommige gevallen wijst de businesscase op voordelen die kunnen worden behaald met wijzigingen in de software. In andere gevallen zal het duidelijk worden dat er geen voordelen zijn. Sterker, juist meer kosten en risico’s, waaronder het bemoeilijken van toekomstige upgrades. Zorg ervoor dat er heldere criteria zijn om van maatwerk de uitzondering te maken in plaats van de norm.

3. Aandacht voor organisatieverandering

Verzoeken tot maatwerk hebben vaak een andere oorzaak: weerstand tegen verandering. “We doen het altijd al zo”. Wanneer bedrijven onvoldoende investeren in organisatieverandering, zijn werknemers eerder geneigd om zich tegen verandering te verzetten. Inzetten op organisatieverandering lijkt misschien kostbaar, maar het is een stuk goedkoper dan de risico’s en kosten dat maatwerk met zich mee kan brengen.

4. Zorg voor kennis over de ERP-software

Wanneer medewerkers niet begrijpen hoe de software met standaardfunctionaliteit zou kunnen werken, slaan ze vaak de weg van het maatwerk in. Het is belangrijk om medewerkers te trainen op de standaard softwarefunctionaliteit, zelfs wanneer het functionaliteiten betreft die niet door de organisatie worden gebruikt.

Dit zorgt ervoor dat medewerkers proactief nieuwe manieren kunnen vinden om gebruik te maken van kant-en-klare functionaliteiten of modules waar eerder nog niet aan gedacht is.

5. Informeer over de risico’s van maatwerk

Maatwerkverzoeken komen vaak tot stand wanneer zich medewerkers niet bewust zijn van de risico’s en kosten van maatwerk. Ze realiseren zich niet dat maatwerk de effectiviteit van de software kan ondermijnen, een hoofdpijndossier wordt wanneer upgrades in beeld komen en dat het de implementatiekosten en risico van het project verhoogt. Het is dus verstandig medewerkers al vroeg bewust te maken van deze nadelen.